Novak Djokovic gaat de komende weken op jacht naar zijn eerste titel op Roland Garros. De aanvoerder van de wereldranglijst won nog nooit op het Franse gravel, maar tilt daar niet te zwaar aan.

Tot dusver nam de 28-jarige Serviër elf keer deel aan het toernooi. In 2012, 2014 en 2015 reikte hij tot de finale, maar winnen zat er nog niet in.

Roland Garros is bovendien het enige Grand Slam-toernooi dat nog ontbreekt op zijn palmares. De Australian Open (zes keer), Wimbledon (drie keer) en de US Open (twee keer) wist hij al meermaals op zijn naam te schrijven.

"Ik probeer ervoor te zorgen dat Roland Garros geen obsessie wordt. Ik voel me net als altijd en heb nog veel jaren voor de boeg", probeert Djokovic zijn prestaties in Parijs aan de vooravond van het toernooi te relativeren.

"Natuurlijk hoop ik dat ik hier eens win, maar als het niet lukt moet ik me daarin schikken. Stel dat mijn loopbaan morgen zou eindigen, dan ben ik trots op wat ik heb bereikt. We zullen zien wat de toekomst me brengt."

Druk

Djokovic merkt wel dat er druk op zijn schouders rust nu hij weer een nieuwe poging doet om Roland Garros op zijn naam te schrijven. "Die druk is onvermijdelijk, maar het is niet de eerste keer voor mij. Ik ben dus wel gewend aan die sfeer."

"Ik zal gewoon moeten doen wat ik altijd doe. Ik heb in Madrid en Rome tien wedstrijden gespeeld, dus dat was een goede voorbereiding. Het spelen op gravel vraagt namelijk veel van je."

Het Masterstoernooi van Madrid wist Djokovic te winnen. In Rome moest hij in de eindstrijd zijn meerdere erkennen in Andy Murray.

Dinsdag neemt hij het in de eerste ronde van Roland Garros op tegen de 32-jarige Taiwanees Yen-Hsun Lu, die op de wereldranglijst op de honderdste plaats staat.