Roger Federer voelt zich aan de vooravond van Roland Garros allerminst op de toppen van zijn kunnen. De 34-jarige Zwitser is al het hele jaar aan het kwakkelen met blessures.

"Ik ben momenteel nog lang geen honderd procent. Er is de komende dagen veel werk te doen om een basis te hebben, hetgeen enorm belangrijk is", meldde Federer woensdag nadat hij Alexander Zverev had verslagen in de tweede ronde van het Masterstoernooi in Rome.

"Heel veel progressie boek ik echter niet, het zijn babystapjes die ik zet."

Federer maakte woensdag na een maand zijn rentree na een rugblessure. Eerder dit jaar miste hij al een aantal toernooien als gevolg van een knieoperatie.

"Eigenlijk verwachtte ik in twee sets te verliezen", aldus de nummer twee van de wereld over zijn partij tegen Zverev. 

"Pas na de warming-up besloot ik überhaupt te spelen. Ik weet niet hoe het donderdag zal zijn, hopelijk kan ik aantreden tegen Dominic Thiem. Momenteel bekijk ik het training per training."

Testen

Federer, die eerder in zijn lange loopbaan nauwelijks last had van fysiek malheur, werkt in Rome toe naar Roland Garros, het Grand Slam-toernooi dat op 22 mei begint.

"Het was heel makkelijk geweest om niet te spelen en met een onzeker gevoel af te reizen naar Parijs. Ik vind echter dat je op een bepaald moment jezelf moet testen. Gelukkig kon ik een hele wedstrijd spelen zonder dat ik een terugslag kreeg."