Hoewel hij al bijna een maand niet in actie is gekomen, heeft Roger Federer toch de tweede plaats op de wereldranglijst overgenomen van Andy Murray.

De Schot verloor zondag als titelverdediger de finale van het Masterstoernooi in Madrid en moest daardoor veel punten inleveren. Murray zakt zodoende van de tweede naar de derde plek.

De 34-jarige Federer kwam vorige maand in Monte Carlo voor het laatst in actie. De Zwitser maakte daar zijn rentree na een knieoperatie, die hem ruim twee maanden aan de kant had gehouden.

Federer zou vervolgens ook meedoen in Madrid, maar meldde zich vorige week af vanwege rugklachten.

Novak Djokovic, de winnaar in Madrid, gaat nog steeds onbedreigd aan de leiding. De Serviër heeft een straatlengte voorsprong op Federer, Murray en de rest.

Robin Haase duikelt van de 65e naar de 83e plaats. De Hagenaar strandde zowel in Madrid als in Rome in de kwalificaties. Thiemo de Bakker blijft staan op de 99e plek.

Vrouwen

Bij de vrouwen keert Angelique Kerber terug op de tweede plek, onder Serena Williams. De Duitse wisselde weer van positie met de Poolse Agnieszka Radwanska.

Kiki Bertens levert vier plekken in en bezet de 86e plaats. De speelster uit Wateringen wist zich in tegenstelling tot Haase wel via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi in Rome.

Bertens speelt in de eerste ronde tegen de Hongaarse Timea Babos.