​Titelverdediger Andy Murray en Rafael Nadal hebben zich dinsdag geplaatst voor de derde ronde van het Masterstoernooi van Madrid.

De 28-jarige Murray ontdeed zich in twee uur en een kwartier met de nodige moeite van Radek Stepanek: 7-6 (3), 3-6, 6-1.

Murray, als tweede geplaatst op het Spaanse gravel, maakte in de eerste set pas in de tiebreak het verschil tegen de Tsjechische qualifier. In de tweede set nam Stepanek het initiatief en kon de 37-jarige veteraan profiteren van het gemakzuchtige spel van de Schot.

In de derde en beslissende set stelde Murray, de nummer twee van de ATP-ranglijst, echter orde op zaken. De Brit pakte de eerste vijf games en legde zo de basis voor de winst.

In de volgende ronde wacht Murray een ontmoeting met de Fransman Gilles Simon of de Spanjaard Pablo Carreno Busta, die Grigor Dimitrov verraste.

Nadal

De als vijfde geplaatste Nadal had op het gravel in eigen land twee sets nodig tegen Andrey Kuznetsov. Na een uur en achttien minuten stond er twee keer 6-3 op het scorebord in Madrid.

In de eerste set had de publieksfavoriet genoeg aan één break tegen de Rus. In het tweede bedrijf leverde Kuznetsov zijn servicegame twee in.

Het was pas de eerste partij voor Nadal op het toernooi dat hij vier keer wist te winnen (2005, 2010, 2013 en 2014), omdat hij in de eerste ronde een 'bye' had gekregen.

Zijn 25-jarige opponent uit Rusland, de mondiale nummer 39, had in de eerste ronde nog afgerekend met de Serviër Viktor Troicki.

In de derde ronde stuit de 29-jarige Nadal op de winnaar van de partij tussen Sam Querrey en Lucas Pouille. Vorig jaar moest de voormalig nummer één van de wereld in de finale nog buigen voor Murray.