Roger Federer komt mogelijk de komende vijf weken niet in actie. De Zwitser overweegt rust te nemen totdat Roland Garros begint om zo zijn knie rust te geven.

De 34-jarige Federer werd vrijdag verrassend uitgeschakeld in de kwartfinale van het Masterstoernooi in Monte Carlo door Jo-Wilfried Tsonga. De nummer drie van de wereldranglijst liet na het verlies weten dat hij de komende weken rust zal nemen.

"Ik speel de komende weken zeker geen toernooien. Of ik meedoe in Madrid over tweeënhalve week? Dat beslis ik waarschijnlijk over tien dagen. En Rome? Dat beslis ik waarschijnlijk over vijftien dagen", antwoordde Federer op vragen van journalisten tijdens de persconferentie.

De 17-voudig Grand Slam-winnaar speelde in Monaco zijn eerste toernooi sinds twee maanden blessureleed. Federer kwam sinds de Australian Open niet meer in actie vanwege een knieblessure en ontbrak in Miami als gevolg van een maagvirus.

De Zwitser raakte in Melbourne geblesseerd aan zijn knie bij een ongelukje in de badkamer en moest voor het eerst in zijn carrière geopereerd worden aan zijn knie. Federer hoopt dat hij niet opnieuw onder het mes moet.

"Het ligt eraan wat de diagnose van de dokter is. Ik denk dat een operatie het begin van het einde is. Als ik het kan ontlopen, zal ik dat altijd doen. Zou ik een operatie voor de lol ondergaan? Zeker niet. Ik vind er niets leuks aan."

Roland Garros, het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar, begint op zondag 22 mei. Federer won de titel in Parijs in 2009.