Roger Federer was dinsdag bijzonder tevreden nadat hij na tweeënhalve maand blessureleed zijn rentree opluisterde met een zege in de tweede ronde van het Masterstoernooi van Monte Carlo.

"M'n knie voelde erg goed", reageerde de 34-jarige Zwitser na afloop van zijn gewonnen partij tegen Guillermo Garcia-Lopez. "Net als in de training. Ik had het gevoel dat ik me er helemaal geen zorgen over hoefde te maken. Ik kon gewoon vrijuit spelen."

Federer kwam sinds de Australian Open niet meer in actie vanwege een knieblessure en ontbrak in Miami als gevolg van een maagvirus. Zijn laatste partij was de verloren halve finale tegen Novak Djokovic op 28 januari.

De Zwitserse nummer drie van de wereldranglijst, die een 'bye' had gekregen in de eerste ronde van het graveltoernooi van Monte Carlo, won dinsdag na vijf kwartier met 6-3 en 6-4 van de Spanjaard Garcia-Lopez.

"In zekere zin was het een perfecte partij. Aanvankelijk ging het gelijk op, maar daarna ging het lekker. Ik ging steeds beter serveren en retourneren. Uiteindelijk moest ik er nog wel even voor knokken."

Federer moest wel toegeven dat niet alleen zijn spel af en toe wisselvallig was, maar ook zijn emoties op de baan. "Ik was vooraf heel erg nerveus en gespannen. Het was toch mijn eerste partij na mijn herstel, dus het was fijn om dat allemaal mee te maken."

Derde ronde

De viervoudig finalist in Monte Carlo was bovenal tevreden dat hij doordrong tot de derde ronde. "Ik heb gekregen wat ik wilde. We zullen zien hoe ik me morgen voel, soms voel je je benen nog wel twee dagen. Maar op dit moment heb ik goede hoop dat ik me wel weer goed voel."

In de derde ronde neemt Federer het opnieuw op tegen een Spanjaard. Robert Bautista-Agut, de nummer veertien van de plaatsingslijst, verschafte zichzelf een plek bij de laatste zestien door in drie sets af te rekenen met Jeremy Chardy.