Novak Djokovic heeft de laatste dagen met verschillende (oud)-spelers en -speelsters gesproken over zijn controversiële uitspraak dat mannen meer zouden moeten verdienen dan vrouwen in het tennis.

"Het was nooit mijn bedoeling om mijn collega-spelers en -speelsters te beledigen", benadrukte de 28-jarige Djokovic in de nacht van woensdag op donderdag in Key Biscayne, waar het Masterstoernooi Miami Open plaatsvindt.

De Serviër, die dinsdag al zijn excuses aanbood via een post op zijn Facebook-pagina, vertelde dat hij berichten heeft gestuurd aan de vrouwelijke toppers Serena Williams, Caroline Wozniacki en landgenote Ana Ivanovic.

Ook had hij naar eigen zeggen een "zeer open en eerlijk" gesprek met Andy Murray over dit onderwerp. De Brit was eerder zeer kritisch op het standpunt van de nummer één van de wereld.

"Het spijt me heel erg als ik vrouwelijke tennissers op enige manier pijn heb gedaan", aldus Djokovic. "Ik heb een goede relatie met hen en heb heel veel respect voor hen allemaal."

"Ik maak geen enkel verschil tussen de twee seksen en ben voor gelijkheid in de sport."

Video: Djokovic biedt excuses aan voor uitspraken over prijzengeld vrouwen

Excuses Djokovic voor uitspraken over prijzengeld vrouwen
Excuses Djokovic voor uitspraken over prijzengeld vrouwen

Evert

De elfvoudig Grand Slam-winnaar sprak woensdag ook met de Amerikaanse oud-toppers Billie Jean King en Chris Evert, twee voormalig wereldranglijstaanvoerders bij de vrouwen.

Volgens de 61-jarige Evert, die achttien Grand Slam-titels won in haar carrière, zit er ook een culturele component aan de uitspraken van Djokovic.

"Ik denk niet dat je dit heel snel zult horen van Amerikaanse tennissers. Het spijt me, maar ik denk dat Amerikanen een stuk sneller waren met het accepteren van gelijkheid op alle niveaus dan Europeanen."

Kritiek

De discussie begon toen Djokovic zich zondag na zijn winst bij het Masterstoernooi van Indian Wells liet ontvallen dat hij vindt dat de ATP zich sterk zou moeten maken voor een hogere beloning, omdat mannelijke tennissers meer publiek zouden trekken.

Hij sloot zich daarmee aan bij Raymond Moore. De Zuid-Afrikaanse toernooidirecteur van Indian Wells diende zijn ontslag in nadat hij eerder stelde dat tennissters dankbaar moeten zijn voor hun mannelijke collega's omdat het vrouwentennis profiteert van de populariteit van het mannentennis.

Djokovic kreeg veel kritiek op zijn uitspraken van collega's. Onder anderen Serena Williams en Murray zeiden teleurgesteld te zijn in de Serviër.