Serena Williams en Andy Murray hebben dinsdag uitgehaald naar Novak Djokovic, die van mening is dat mannelijke tennissers recht hebben op meer prijzengeld dan vrouwen.

De Serviër liet zondag optekenen dat hij vindt dat de ATP zich sterk zou moeten maken voor een hogere beloning, omdat mannelijke tennissers meer publiek zouden trekken.

Djokovic, de huidige nummer één van de wereld, sloot zich daarmee aan bij Raymond Moore. De Zuid-Afrikaanse toernooidirecteur van Indian Wells diende zijn ontslag in nadat hij zich eerder liet ontvallen dat de sport gedragen wordt door de mannen.

"Teleurstellend", reageert Williams tegenover The Guardian op de uitlatingen van Djokovic. "Als ik een dochter en een zoon zou hebben die allebei tennis speelden, zou ik niet van mening zijn dat mijn zoon meer zou moeten verdienen omdat hij een man is. Dat zou schokkend zijn."

Video: Directeur Indian Wells haalt uit naar vrouwentennis

Grootste sport

Williams, 21-voudig Grand Slam-winnares, vindt sowieso dat de discussie over het prijzengeld irrelevant is. "Novak heeft recht op zijn mening", aldus de Amerikaanse. "Maar stel dat hij naast een zoon ook een dochter zou hebben, dan moet hij haar maar eens uitleggen waarom zijn zoon recht heeft op meer geld omdat hij een jongen is."

De 34-jarige wereldranglijstaanvoerster vindt het verder oneerlijk om mannentennis en vrouwentennis met elkaar te vergelijken. "Er zijn zulke grote kampioenen in het vrouwentennis geweest die veel hebben bijgedragen aan de sport."

"Tennis is de grootste vrouwensport, punt. Mannentennis is ook groot, maar niet de grootste sport voor mannen. Je hebt ook nog voetbal, American football en basketbal. Uiteindelijk komt het erop aan hoe je het aan je kinderen uitlegt."

Murray

Ook Murray kan zich niet vinden in de opvattingen van zijn concurrent Djokovic. "Novak zegt bijvoorbeeld dat vrouwen ook meer zouden mogen verdienen als ze voor meer kaartverkoop en gevulde stoeltjes zorgen."

"Maar kijk bijvoorbeeld naar dit toernooi", doelt de Schot op de Miami Open. "Als Serena hier op centre court speelt en er wordt tegelijkertijd een mannenpartij met Sergiy Stakhovsky gespeeld, dan komen de mensen naar Serena kijken."