Novak Djokovic vindt dat mannelijke tennissers meer prijzengeld zouden moeten krijgen dan hun vrouwelijke collega's.

"De ATP, onze organisatie, zou zich sterk moeten maken voor een hogere beloning", zei de Serviër zondagavond na het veroveren van de titel op het Masterstoernooi in Indian Wells.

"De statistieken tonen aan dat er meer mensen kijken naar wedstrijden van mannen. Natuurlijk moeten vrouwen ook vechten voor wat ze denken te verdienen, dat moeten wij alleen ook doen."

Bij de Grand Slam-toernooien (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) verdienen vrouwen sinds enkele jaren net zoveel als mannen.

De eeuwenoude discussie over prijzengeld laaide afgelopen weekend weer op door uitspraken van Raymond Moore, de toernooidirecteur van Indian Wells.

De Zuid-Afrikaan poneerde de stelling dat tennis vooral zo populair is door mannelijke topspelers. "Als ik een tennisster was geweest, zou ik God elke dag op mijn blote knieën danken dat Roger Federer en Rafael Nadal ooit zijn geboren. Want zij zijn het die deze sport dragen."

Video: Directeur Indian Wells haalt uit naar vrouwentennis

Directeur Indian Wells haalt uit naar vrouwentennis
Directeur Indian Wells haalt uit naar vrouwentennis

Hormonen

Djokovic vindt het een lastige discussie. "Vrouwen verdienen respect en bewondering voor wat ze aan het doen zijn. Gelijk prijzengeld was het belangrijkste onderwerp in de afgelopen zeven, acht jaar. De WTA heeft er veel energie ingestoken."

Volgens de nummer één van de wereld verdienen vrouwen die de top halen alle lof. "Hun lichaam is heel anders. Ze moeten bepaalde zaken doormaken. De hormonen en dat soort dingen, ik hoef hier niet op details in te gaan."

Toernooidirecteur Moore bood zondagavond al zijn excuses aan voor zijn uitspraken.