Novak Djokovic en Victoria Azarenka hebben zondag de titel veroverd bij het prestigieuze toernooi in Indian Wells.

Djokovic gaf de niet geheel fitte Milos Raonic geen schijn van kans in de eindstrijd. De strafexpeditie tegen de Canadees was na vijf kwartier voorbij: 6-2 en 6-0.

De 28-jarige Serviër won het BNP Paribas Open voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in totaal. Daarmee is hij nu alleen recordhouder.

Djokovic evenaarde bovendien het record van Rafael Nadal voor de meeste eindzeges in Masterstoernooien met 27. Roger Federer heeft er 24, terwijl Andre Agassi uitkwam op zeventien titels.

Onnodige fouten

De als twaalfde geplaatste Raonic werd in de finale gehinderd door wat leek op een rugblessure, waardoor zijn gevreesde service een stuk minder sterk was.

Djokovic liet echter ook weer zien waarom hij al tijden schier onverslaanbaar is. De nummer één van de wereld heeft dit jaar pas één partij verloren - hij moest in Dubai opgeven tegen Feliciano Lopez - en staat al weer op drie titels in 2016.

Tegen Raonic gaf Djokovic geen enkel breakpoint weg en sloeg hij slechts vier onnodige fouten. De Canadees noteerde juist 27 ongedwongen missers en moest zijn service vijf keer inleveren.

Azarenka

Azarenka verraste in de eindstrijd op het Amerikaanse hardcourt favoriete Serena Williams: 6-4 en 6-4. Ze was eerder in 2012 de beste in Indian Wells. Williams blijft op twee titels staan in Californië (1999 en 2001).

Het was voor Azarenka haar tweede titel op de WTA Tour dit jaar, na haar triomf in januari in Brisbane. De Wit-Russin staat nu op negentien titels in totaal.

De tweevoudig Grand Slam-winnares, die de laatste jaren veel blessureleed kende, zal door haar zege terugkeren in de top tien van de wereldranglijst. Ze stijgt van de vijftiende naar de achtste plek.

Haperend

Voor Azarenka leek er bij een stand van 5-1 in de tweede set niets meer aan de hand. Williams kwam echter terug tot 5-4, mede dankzij een plotseling haperende service bij haar tegenstandster.

Azarenka kwam in de tiende game opnieuw twee breakpoints achter, maar met vier punten op rij wist ze de finale alsnog winnend af te sluiten.

Azarenka boekte pas haar vierde zege in 21 duels met Williams. In 2013 was ze haar Amerikaanse opponente zelfs twee keer de baas. Na dat topjaar, waarin ze onder meer voor de tweede keer de Australian Open won, werd Azarenka door blessures aan voet en knie ver teruggeworpen.

Langzaam maar zeker lijkt de voormalig nummer één van de wereld nu weer op weg naar de mondiale top.

Emotioneel

Williams was na afloop emotioneel bij de prijsuitreiking. De 34-jarige Amerikaanse bleef na haar eindzege in 2001 veertien jaar weg uit Indian Wells vanwege discriminerende opmerkingen uit het publiek, nadat haar zus Venus Williams zich enkele minuten voor hun onderlinge duel in de halve finales had teruggetrokken.

"Jullie weten niet hoeveel deze anderhalve week voor mij hebben betekend", zei ze tegen het publiek. "Ik kan dat niet eens onder woorden brengen."