WTA-baas gelooft niet in opzet bij dopinggebruik Sharapova

Steve Simon, de baas van de vrouwentennisbond WTA, gelooft de verklaring die Maria Sharapova gaf voor haar positieve dopingtest.

"Ik ben ervan overtuigd dat er geen opzet in het spel was toen ze deze fout beging", zegt Simon maandag in gesprek met de Britse krant The Times.

"Ze wil haar carrière niet op deze manier beëindigen en ik weet dat ze vindt dat het haar eigen fout is. Ze zegt niet dat ze het niet gedaan heeft. Het is haar eigen verantwoordelijkheid wat er in haar lichaam komt en dit is een vreselijke, vreselijke fout geweest."

De oud-prof, die vorig jaar oktober Stacey Allaster opvolgde bij de WTA, noemt de positieve test van Sharapova "vreselijk" voor het vrouwentennis. "Maar niemand staat boven de wet."

Video: Sharapova wordt positief getest op doping

Meldonium

Sharapova maakte vorige week bekend dat ze bij de Australian Open betrapt is op het gebruik van meldonium en dat ze dat middel, dat sinds 1 januari verboden is, al tien jaar gebruikt vanwege gezondheidsproblemen. Dat meldonium op de verboden lijst terecht was gekomen, wist ze niet, claimt Sharapova.

Later in de week schreef ze op Facebook nog maar eens dat het te moeilijk was om uit de technische teksten die wereldantidopingagentschap WADA haar stuurde, af te leiden wat er veranderd was.

Sinds januari zijn al tientallen atleten betrapt op meldonium. Vrijdag waren dat er volgens het WADA al 99.

Het middel voor hartpatiënten wordt vooral in Rusland gebruikt en ook verreweg de meeste betrapte atleten, zoals Sharapova en schaatser Pavel Kulizhnikov, komen uit het Oost-Europese land.

Tip de redactie