Tennis

Sharapova bedankt fans in open brief voor 'liefde en medeleven'

Maria Sharapova heeft haar fans in de nacht van woensdag op donderdag met een open brief bedankt voor alle steun nadat ze maandag bekendmaakte dat ze betrapt is op het gebruik van doping.

"Ik werd dinsdagochtend wakker met een inbox vol met liefde en medeleven", schrijft de 28-jarige Sharapova op haar eigen site.

"Op dit moment ben ik zo trots dat ik jullie mijn fans mag noemen. Jullie hebben me binnen een paar uur na mijn aankondiging steun en loyaliteit getoond. Ik wil jullie laten weten dat de geweldige woorden een glimlach op mijn gezicht hebben getoverd."

De Russische toptennisster meldde maandag op een zelf belegde persconferentie in Los Angeles dat ze begin dit jaar bij de Australian Open positief heeft getest op gebruik van het verboden middel meldonium.

Volgens Sharapova gebruikt ze dat hartmedicijn al tien jaar op doktersadvies en wist ze niet dat het sinds januari 2016 op de lijst van verboden middelen staat. "Ik heb een grote fout gemaakt", stelde ze maandag.

Vastbesloten

De huidige nummer zeven van de wereld, die voorlopig geschorst is door de internationale tennisfederatie ITF, benadrukt in haar brief nogmaals dat ze haar loopbaan niet op deze manier wil beëindigen.

"Toen ik de dag na mijn persconferentie om 6 uur wakker werd, dacht ik alleen maar: ik wil weer tennissen. Hopelijk krijg ik die kans. Ik had gewild dat ik hier niet doorheen zou moeten, maar het moet. En dat ga ik doen.''

Sharapova is niet de enige atleet van wie de laatste dagen bekend is geworden dat ze betrapt is op het gebruik van meldonium, een middel dat het uithoudingsvermogen zou vergroten. Ook onder anderen topschaatser Pavel Kulizhnikov is positief bevonden.

Nadal

Verschillende toptennissers reageerden woensdag in de aanloop naar het grote ATP/WTA-toernooi van Indian Wells op het nieuws dat Sharapova positief is getest op doping.

"Het is vreselijk nieuws voor de sportwereld in zijn algemeen", aldus Rafael Nadal. "Sport moet schoon zijn en schoon lijken. Het goede nieuws is dat we een goed anti-dopingprogramma hebben."

"Ik heb zelf nooit de verleiding gevoeld om iets fout te doen. Ik geloof in sport en de waarden die daarbij horen. Sport is een voorbeeld voor de maatschappij, het is een voorbeeld voor kinderen. Ik wil geloven dat Maria een fout heeft gemaakt. Maar dit zijn de regels en daar moet ze nu voor boeten."

Australian Open-winnares Angelique Kerber benadrukte dat ze altijd heel voorzichtig is met wat ze in haar lichaam stopt. "Ik check alles twee keer, drie keer, om er zeker van te zijn dat iets echt niet op de lijst van verboden middelen staat. Iedere speler heeft daarin zijn eigen verantwoordelijkheid."

Richard Gasquet, de huidige nummer tien van de wereld, kreeg in 2009 een voorlopige schorsing van twee maanden voor het gebruik van cocaïne maar werd later vrijgesproken. "Het was heel moeilijk om terug te komen na die straf. Het kostte me een jaar om er niet meer aan te denken."

Lees meer over:
Tip de redactie