Serena Williams vindt het moedig dat Maria Sharapova verantwoordelijkheid heeft genomen met haar dopingbiecht.

De Russische tennisster maakte maandag op een persconferentie bekend dat zij in januari positief had getest op het verboden middel meldonium bij de Australian Open.

"Zoals Maria al zei, is ze van plan om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen", reageerde Williams, die geschokt was door de bekentenis. "Dat getuigt van veel moed en karakter."

"Iedereen was verrast, maar de meeste mensen zijn ook blij met het feit dat ze nu oprecht is", aldus de Amerikaanse, die verwacht dat Sharapova als vrouw niet onevenredig hard gestraft zal worden. "Er gelden altijd dubbele standaarden in het leven en in de sport, maar dit is anders."

Sharapova raakte na het dopingnieuws al drie belangrijke sponsors kwijt en kreeg per 12 maart al een schorsing voor onbepaalde tijd opgelegd door de internationale tennisfederatie ITF.

Video: Sharapova gebruikte middel vanwege gezondheidsproblemen

Wozniacki

Caroline Wozniacki kan nauwelijks geloven dat Sharapova niet op de hoogte zou zijn geweest van de status van meldonium. "Als we medicijnen nemen, checken we alles dubbel of driedubbel."

"Soms kunnen zelfs hoestdruppels of neusspray op de lijst met verboden middelen staan, dus als sporters zorgen we er altijd voor dat we geen dingen nemen die ons in een kwaad daglicht kunnen stellen."

Volgens de 28-jarige Russische nam zij het hartmedicijn, dat bovendien prestatiebevorderend werkt en sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen staat, al tien jaar.

"Ik heb een grote fout gemaakt. Ik weet dat daar consequenties aan verbonden zijn en ik wil mijn loopbaan niet op deze manier beëindigen. Ik hoop dat ik nog een kans krijg."

Capriati

Een andere collega had dinsdag minder lovende woorden voor Sharapova. De reeds gestopte Jennifer Capriati haalde hard uit naar de Russin.

"Als dit allemaal waar is, moet ze haar titels inleveren", stelde Capriati op Twitter. "Ik ben boos en teleurgesteld."