Maria Sharapova heeft in januari bij de Australian Open positief getest op gebruik van het verboden middel meldonium en wacht nu een schorsing. De Russin maakte dat maandagavond zelf bekend op een persconferentie.

De internationale tennisfederatie ITF heeft haar een voorlopige schorsing opgelegd. De straf gaat op 12 maart in. Later zal blijken hoe lang Sharapova daadwerkelijk geschorst zal worden.

"Ik heb positief getest en neem daarvoor de volledige verantwoordelijkheid", sprak ze maandagavond. "Ik neem dit medicijn al tien jaar, maar sinds januari staat het op de verboden lijst en dat wist ik niet."

Sharapova ontving van het antidopingagentschap WADA in december een brief met een update van de lijst met verboden middelen, maar zegt die e-mail nooit te hebben gelezen.

"Ik heb een grote fout gemaakt. Ik weet dat daar consequenties aan verbonden zijn en ik wil mijn loopbaan niet op deze manier beëindigen. Ik hoop dat ik nog een kans krijg."

Sharapova meldde zich onlangs met een blessure af voor het toernooi van Indian Wells. Toen ze daarop een persconferentie aankondigde zinspeelden media op haar afscheid.

Medicijn

In de voorbije maanden zijn er meer sporters betrapt op het gebruik van meldonium, zoals de Russische wielrenner Eduard Vorganov en de Zweedse atlete Abeba Aregawi.

Het medicijn is oorspronkelijk bedoeld om hartklachten te verlichten en behoort evenals de 'training-pil' aicar en insuline tot de groep stoffen waar (duur-)sporters baat bij zouden kunnen hebben.

Een advocaat van Sharapova heeft maandagavond bevestigd dat de Russin een tweede dopingtest heeft aangevraagd.

Video: Sharapova gebruikte meldonium vanwege gezondheidsproblemen

Succesvol

De 28-jarige Sharapova speelde niet meer sinds de Australian Open, waar ze in de kwartfinales verloor van Serena Williams, en kwam afgelopen maand ook niet in actie tijdens de door Rusland verloren ontmoeting met Nederland in de Fed Cup.

Ze geldt als één van de meest succesvolle tennissters van de afgelopen vijftien jaar. Ze heeft de vier Grand Slam-toernooien allemaal gewonnen, Roland Garros zelfs twee keer.

De voormalige nummer één van de wereld is momenteel de mondiale nummer zeven.