Een wedstrijd van de Nederlander Thomas Schoorel staat op de lijst van 73 verdachte tennisduels in 2015 van de Europese gokwaakhond ESSA.

Het gaat om de partij tussen Schoorel (26) en de Chileen Jorge Aguilar bij het futuretoernooi van Middelburg, zo meldt de Volkskrant vrijdag.

De lijst van ESSA is vertrouwelijk. De gokwaakhond maakte donderdag alleen aantallen en landen bekend. Een duel wordt als verdacht gezien als er sprake is van ongewoon gokgedrag.

De tennisbond KNLTB bevestigt tegenover de krant dat het duel tussen Schoorel en Aguilar aangemerkt is als verdacht. De wedstrijd op het laagste profniveau eindigde in een verrassend ruime overwinning (6-2 en 6-2) voor de Nederlander, die door een blessure buiten de mondiale top duizend was gevallen.

Zuur

De Chileen was op dat moment de nummer 571 van de wereld. "Aguilar is een goede speler. Ik had verwacht dat het een zware wedstrijd zou worden, dat viel erg mee. Ik was goed, hij wat minder. Het zou zuur zijn als blijkt dat die partij verkocht is. Maar als dat zo is, heb ik er niks mee te maken", aldus Schoorel, die in 2011 nog in de mondiale top honderd stond.

Ook de partij tussen Andrey Golubev en Aleksandr Nedovyesov uit Kazachstan bij het challengertoernooi van Scheveningen is door de ESSA aangemerkt als verdacht.

De KNLTB heeft de gegevens van de duels doorgegeven aan de Tennis Integrity Unit, die signalen van matchfixing in het tennis onderzoekt.

Van der Duim

In Nederland zijn eerder verdenkingen geweest van matchfixing. In 2014 werd een onderzoek gestart naar twee tennispartijen. De eerste was een wedstrijd van Hans Podlipnik-Castillo tegen Matwé Middelkoop in Alphen aan den Rijn. 

De verdenking richtte zich tegen de Chileen Podlipnik, maar achteraf werd geen bewijs voor omkoping gevonden. In datzelfde jaar meldde de KNLTB dat Antal van der Duim en Boy Westerhof in het Duitse Meerbusch een verdachte partij hadden gespeeld.