Toernooidirecteur Richard Krajicek gaat er de komende twee jaar alles aan doen om het ABN Amro-toernooi uit te laten groeien tot Masters-toernooi.

"Als de kans komt om ons toernooi verder op te waarderen, willen we die grijpen", zei Krajicek zondag na afloop van het door de Slowaak Martin Klizan gewonnen toernooi.

'Rotterdam' behoort in elk geval tot en met 2018 tot de dertien ATP 500-toernooien op de tour. Daarna gaat de ATP-kalender op de schop en zou het evenement kunnen gaan behoren tot de negen belangrijkste ATP-toernooien van het jaar na de vier Grand Slams.

"We zijn afhankelijk van het Masters-toernooi van Parijs, het zou kunnen dat zij de licentie kwijtraken. De komende twee jaar wordt daarover besloten. Dit jaar wordt over de nieuwe indeling nagedacht, volgend jaar vallen de beslissingen. We moeten er dus nu al mee bezig zijn, regeren is vooruitzien."

Groot voordeel van de hogere status zou zijn dat de top dertig van de wereldranglijst verplicht is om deel te nemen. Nu moet Krajicek voortdurend zijn best doen om toppers te overtuigen om naar Rotterdam te komen. Dit jaar kreeg hij te maken met een late afmelding van publiekstrekker Roger Federer wegens een knieblessure.

"Toch kijk ik terug op een geslaagd toernooi met veel spannende partijen en uiteindelijk een terechte winnaar", aldus Krajicek.

"Klizan was gewoon de beste speler. Dat er nu een iets minder bekende naam op de boarding met winnaars staat vind ik niet erg. Hij heeft zich in drie wedstrijden terug moeten knokken, zeker op vrijdag en zaterdag, toen hij matchpoints tegen kreeg. Dat is erg knap."

Grote naam

Het toernooi werd dit jaar bezocht door 114.339 toeschouwers. Alleen in 2012 en 2013, ook jaren met Federer op het affiche, kwamen er meer toeschouwers naar Ahoy. Verschil was dat de Zwitser toen ook echt in actie kwam in Rotterdam.

Toernooidirecteur Krajicek richt zich voor volgend jaar in eerste instantie weer op het binnenhalen van één grote naam, waarmee hij doelt op Novak Djokovic, Federer of Rafael Nadal.

"De manager van Federer zei tegen me dat hij er alles aan gaat doen om zijn toezegging te krijgen voor deelname aan het ABN Amro-toernooi van volgend jaar, maar daar zit ik dus nog in de wachtkamer."

"Met Nadal en Djokovic zal ik later gaan praten. Pas als ik weet wat zij gaan doen, dan ga ik verder kijken. Als ze alle drie onhaalbaar blijken, kies ik weer voor een breed deelnemersveld. Dat heeft in het verleden ook goed gewerkt", stelde Krajicek.