Thiemo de Bakker is er maandag niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam.

De 27-jarige Westlander ging in drie lange sets onderuit tegen de 19-jarige Kroaat Borna Coric: 7-6 (9), 4-6 en 6-3.

De Bakker begon matig aan het duel in Ahoy, maar herpakte zich in de tweede helft van de eerste set. Een reeks forehandfouten van Coric leverde De Bakker bij 5-4 vier setpunten op. De mondiale nummer negentig verzuimde ze echter te benutten.

De Nederlander miste bij 6-5 en in de daaropvolgende tie-break nog eens zes setpunten, veelal door slordig spel. Coric profiteerde en pakte de tie-break en daarmee de set met 11-9.

Ondanks de vele gemiste kansen begon De Bakker goed aan de tweede set. Met een backhandwinner langs de lijn plaatste hij bij 1-1 een break.

De Nederlander zette zijn 19-jarige opponent onder druk op de baseline en ging bij 3-1 opnieuw door de opslag van de Kroaat met een forehandwinner. Bij 5-4 was het bij zijn derde setpunt eindelijk raak en bracht hij de stand op 1-1 in sets.

Gemiste volley

De beslissing in de derde set viel bij 4-3 in het voordeel van Coric. In een game met negen keer deuce benutte Coric zijn zesde breakpunt dankzij een gemiste volley van De Bakker. Na ruim 2,5 uur spelen pakte de mondiale nummer 38 uit Kroatië bij 5-3 zijn eerste wedstrijdpunt.

"Dit is waarschijnlijk mijn zuurste nederlaag ooit", baalde De Bakker. "Ik heb genoeg kansen gehad, maar op de belangrijke momenten speelde ik te voorzichtig of juist met te veel risico en daar zijn jongens als Coric gewoon te goed voor. Die straffen dat af."

Ondanks het verlies zag De Bakker een lichtpuntje. "Vooral over mijn niveau in de tweede en de derde set ben ik wel tevreden, toen ging ik aanvallender spelen. Het is jammer dat ik op breakpunt in de derde set de bal tegen de netrand sloeg en hij net aan de verkeerde kant viel."

Haase

Coric, debutant op het ABN Amro-toernooi, speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen de Let Ernests Gulbis en de Fransman Gaël Monfils.

Robin Haase, de andere Nederlandse deelnemer in Rotterdam, speelt woensdag in de eerste ronde tegen Gilles Simon uit Frankrijk.