Richel Hogenkamp heeft het Nederlandse Fed Cup-team zaterdag op een zeer verrassende 2-0 voorsprong gezet in de ontmoeting met Rusland. 

De Doetinchemse stuntte op de hardcourtbaan in Moskou door na een thriller met 7-6 (4), 5-7 en 10-8 van Svetlana Koeznetsova te winnen. De partij duurde bijna 4 uur. Nog nooit in de geschiedenis van de Fed Cup duurde een wedstrijd in het enkelspel zo lang.

Eerder op de dag had Kiki Bertens al knap gewonnen van Ekaterina Makarova, waardoor Nederland in de kwartfinale van de wereldgroep met 2-0 aan de leiding gaat. 

Nederland, dat dit weekeinde voor het eerst sinds 1998 weer in de wereldgroep speelt, zette de laatste zeven wedstrijden in de Fed Cup in winst om. Oranje is al bijna drie jaar ongeslagen.

Het verschil tussen Hogenkamp en Koeznetsova op de wereldranglijst is 124 plaatsen, maar daar was op de baan weinig van te zien. 

Frustratie

Hogenkamp begon sterk aan de partij tegen de tweevoudig Grand Slam-winnares. Ze brak de Russische nummer 17 van de wereld in de vierde game en mocht bij een stand van 5-3 serveren voor setwinst. Hogenkamp wist niet door te drukken en leverde haar service weer in.

Koeznetsova sleepte een tiebreak uit het vuur, maar daarin maakte ze te veel fouten. Hogenkamp kwam met 6-3 voor en benutte haar tweede setpunt, waarna de Russin uit frustratie haar racket tegen de grond sloeg.

Na het setverlies nam Koeznetsova een lange pauze. Ze kwam als herboren weer de baan op en brak Hogenkamp direct. Die voorsprong wist de Russin niet vast te houden. Hogenkamp knokte zich knap terug en trok de stand gelijk: 4-4. Koeznetsova liet zich na het verlies van de achtste game behandelen aan haar voet.

Backhand

Na de behandeling van de Russin volgde een zeer lange negende game waarin Koeznetsova aan het langste eind trok. Ze kreeg daarna vijf setpunten op de service van Hogenkamp, maar de Nederlandse poetste ze allemaal weg.

Ze moest uiteindelijk toch het hoofd buigen voor Koeznetsova, die met een knappe backhand de tweede set naar zich toetrok.

In de lange derde set mocht Hogenkamp in de tiende game de wedstrijd uitserveren. Koeznetsova kreeg echter breakkansen en trok de stand gelijk. In de dertiende game kreeg de Russin op de service van Hogenkamp haar eerste wedstrijdpunt, maar dat werkte de Nederlandse weg.

De nummer 141 van de wereld bleef in de wedstrijd en wist haar opponent in de zeventiende game zelfs te breken. Op haar derde wedstrijdpunt sloeg Hogenkamp toe en zette ze Nederland zeer verrassend op een 2-0 voorsprong tegen Rusland.

Bertens

Bertens was eerder op de dag in het openingsduel in twee sets te sterk voor Makarova: 6-3 en 6-4. Het betekende voor de 24-jarige Bertens haar twaalfde overwinning in dertien enkelspelen in de Fed Cup. 

Bertens en Makarova begonnen beiden zenuwachtig aan de openingswedstrijd in de kwartfinale van de Fed Cup. In de eerste set vielen er breaks over en weer. Beide speelsters hadden veel moeite hun eigen service te houden. In de achtste game brak Bertens haar Russische opponent opnieuw en bij een stand van 5-3 serveerde ze de set knap uit.

In het tweede bedrijf ging het aanvankelijk gelijk op. Makarova, die 75 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst dan Bertens, kreeg in de vijfde game kansen om te breken. Bertens serveerde op de belangrijke momenten goed en poetste de breakkansen weg. In de daaropvolgende game sloeg de Wateringse direct toe en ze kwam met 3-2 voor.

Bertens behield de break voorsprong en serveerde de wedstrijd in de negende game uit. Bij winst tegen Rusland plaatst het team van captain Paul Haarhuis zich voor de halve finales in de wereldgroep.

Sjarapova

Kopvrouw Maria Sjarapova meldde zich af voor de enkelspelen vanwege een lichte armblessure, maar ze staat vooralsnog wel in de opstelling van het dubbelspel van zondag, samen met Daria Kasatkina. In het dubbelspel speelt Nederland met Cindy Burger en Arantxa Rus.