Publiekstrekker Roger Federer neemt deze maand niet deel aan het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

De 34-jarige Zwitser heeft een kijkoperatie aan zijn knie ondergaan. Hij liep vorige maand na de Australian Open een gescheurde meniscus op.

"In de eerste plaats hopen we op een voorspoedig herstel voor Roger. Vanuit eigen ervaring weet ik dat het herstel na deze operatie een tijd kan duren", zegt toernooidirecteur Richard Krajicek.

"Het feit dat hem is geadviseerd niet te spelen zegt hierbij genoeg. Dit bericht was voor ons gisteravond natuurlijk enorm balen, net als voor de tennisfans die zich verheugden op zijn komst."

Naast het toernooi in Rotterdam, dat plaatsvindt van 8 tot en met 14 februari in Ahoy, mist Federer ook het ATP-toernooi van Dubai later deze maand.

Dankbaar

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar zegt een moeilijk, maar onvermijdelijk besluit te hebben genomen.

"Ik ben erg teleurgesteld dat ik Rotterdam en Dubai moet missen, want het zijn twee van mijn favoriete toernooien", aldus Federer op zijn eigen website.

"Hoewel dit een terugslag is, ben ik dankbaar dat ik tot nu toe vrijwel blessurevrij ben gebleven tijdens mijn carrière. De doktoren hebben me verzekerd dat de ingreep succesvol was en met het juiste herstel ben ik snel weer terug."

Federer won het ABN Amro-toernooi in 2005 en 2012. Op de Australian Open reikte hij onlangs tot de halve finales, waarin hij verloor van Novak Djokovic.

Kyrgios

Behalve de Zwitser heeft ook Nick Kyrgios zich afgemeld voor het toernooi in Rotterdam. De Zuid-Koreaan Hyeon Chung en Tsjech Lukas Rosol nemen hun plaats in.

De Fransman Richard Gasquet is als nummer tien van de wereld nu de enige speler uit de mondiale top tien in Ahoy. Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Stan Wawrinka.