Novak Djokovic heeft zondag voor de zesde keer de Australian Open op zijn naam geschreven. De 28-jarige Serviër rekende in de finale in Melbourne af met de Brit Andy Murray: 6-1, 7-5 en 7-6 (3).

In 2011, 2013 en 2015 won Djokovic in de eindstrijd ook al van de Schot. Zijn eerste titel in Melbourne pakte de Serviër in 2008 ten koste van Jo-Wilfried Tsonga en in 2012 zette hij Rafael Nadal opzij in de finale.

Djokovic schoot net als in zijn halve finale tegen Roger Federer uit de startblokken. Na slechts een half uur spelen stond er 6-1 op het scorebord.

Pas bij een stand van 5-0 wist de 28-jarige Brit zijn eerste game te winnen en wat tegenstand te bieden aan de titelverdediger.

Pijnlijk

In de tweede set kwam Murray beter in zijn spel en maakte Djokovic meer onnodige fouten. Het zorgde ervoor dat de Brit tot 5-5 bij wist te blijven. 

In de elfde game plaatste de titelhouder evenwel een break, die hem uiteindelijk de setwinst zou opleveren. Pijnlijk voor Murray was dat hij een 40-0 voorsprong uit handen gaf en in de game daarna niet profiteerde van afzwaaiers van zijn opponent.

Djokovic behield het momentum en ging in de derde set dankzij een fenomenale passeerslag meteen door de opslag van zijn tegenstander. Murray weigerde echter op te geven en begon in steeds meer rally's te domineren.

De Schot trok de stand weer gelijk en sleepte een tiebreak uit het vuur. Daarin begon hij met een dubbele fout, waardoor Djokovic een voorsprong nam die hij niet meer uit handen zou geven.

Record

Met zijn zesde eindzege op de Australian Open evenaarde Djokovic het record van Roy Emerson, die tussen 1961 en 1967 zijn successen behaalde.

Djokovic staat nu op elf Grand Slam-titels, waarmee hij samen met Rod Laver en Björn Borg de vijfde plaats bezet op de eeuwige ranglijst.

Alleen Roger Federer (zeventien), Pete Sampras (veertien), Rafael Nadal (veertien) en Emerson (twaalf) wonnen meer 'majors' dan Djokovic, die in juni gaat proberen om voor het eerst in zijn loopbaan Roland Garros te winnen.