Angelique Kerber heeft zaterdag verrassend de Australian Open op haar naam geschreven door in de eindstrijd in drie sets af te rekenen met titelverdedigster Serena Williams.

De 28-jarige Duitse speelde pas haar eerste Grand Slam-finale, maar stapte na ruim twee uur als winnares van de baan in Melbourne: 6-4, 3-6, 6-4.

In de eerste set had Kerber, de nummer zeven van de plaatsingslijst, een kleine veertig minuten nodig tegen haar Amerikaanse opponente die twee keer haar service weggaf en daar slechts één break tegenoverstelde.

Williams herpakte zich vervolgens en bracht de stand weer in evenwicht. In de derde en beslissende set ging Kerber voortvarend van start door de titelverdedigster te breken, maar de Amerikaanse knokte zich al weer snel terug tot 2-2.

Daarna maakten beide speelsters er een waar spektakelstuk van op het Australische hardcourt, waarbij Kerber aanvankelijk dankbaar profiteerde van de missers van zesvoudig winnares Williams, die in de hele partij liefst 46 onnodige fouten noteerde.

De linkshandige Kerber nam een 5-2 voorsprong, maar zag de 34-jarige Amerikaanse terugkomen tot 5-4. Op haar eerste matchpoint sloeg de Duitse echter toe: 6-4.

Graf

De Duitse reikte tot dit jaar nog nooit verder dan de vierde ronde op de Australian Open. In de aanloop naar de finale won Kerber van Misaki Doi (die een matchpoint niet wist te benutten), Alexandra Dulgheru, Madison Brengle, Annika Beck, Victoria Azarenka en Johanna Konta.

Williams, vorig jaar ook de beste op Roland Garros en Wimbledon, schreef het Grand Slam-toernooi in 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 en 2015 bij op haar indrukwekkende palmares.

Kerber is de eerste Duitse winnares van de Australian Open sinds Steffi Graf in 1994. Williams (21) verzuimde om qua Grand Slam-titels op gelijke hoogte te komen met Graf (22).