Murray ten koste van Raonic naar finale Australian Open

Andy Murray heeft zich vrijdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de Australian Open. De 28-jarige Schot was in de halve finale in vijf sets te sterk voor de Canadees Milos Raonic: 4-6, 7-5, 6-7 (4), 6-4 en 6-2.

Murray treft zondag in de eindstrijd de mondiale nummer één Novak Djokovic, die donderdag in vier sets te sterk was voor Roger Federer.

Het betekent een herhaling van de Australian Open-finales van 2011, 2013 en 2015. Die werden alle drie gewonnen door Djokovic, die het toernooi in totaal vijf keer won. Murray, die in 2010 de finale verloor van Federer, wacht nog op zijn eerste titel in Melbourne.

Raonic (25) begon sterk aan het duel in de Rod Laver Arena. Hij won de eerste vier punten en ging daarmee direct door de opslag van Murray.

De mondiale nummer veertien uit Canada serveerde sterk op de belangrijke momenten en behield de break voorsprong, waardoor hij de eerste set met 6-4 won.

Murray kreeg in de tweede set meer de overhand in de partij en kwam niet meer in de problemen tijdens zijn opslagbeurten. Na vijf onbenutte breakkansen ging hij bij 6-5 door de opslag van Raonic, wat direct setwinst opleverde.

Haperende opslag

De derde set ging gelijk op en moest via een tie-break beslist worden. Daarin leverde Murray al vroeg twee punten in op zijn service. Raonic profiteerde en serveerde zich solide naar een 2-1 voorsprong in sets.

De opslag van de Canadees begon echter te haperen in de vierde set. Bij 3-3 verloor hij vier punten op rij tijdens zijn servicebeurt waardoor Murray zijn tweede break van de partij plaatste en doorstootte naar setwinst.

Raonic, die aan het einde van de vierde set behandeld werd aan een bovenbeenblessure, leek fysiek en mentaal gebroken en kon zich niet meer herpakken in de vijfde set. Hij moest mede door een dubbele fout direct een break toestaan en wist daarna nog maar twee games te winnen.

Na een partij van ruim vier uur benutte Murray zijn eerste wedstrijdpunt. De Schot besefte dat hij geduldig moest zijn tijdens het duel. "Milos heeft een van de beste services in het circuit, dat is heel frustrerend.  Naarmate het duel vorderde, ging ik de opslag beter lezen. Dat bleek cruciaal."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie