Tennis

Tennis krijgt eigen variant op Ryder Cup vanaf 2017

De tennissport introduceert in 2017 zijn eigen Ryder Cup. De strijd tussen de beste tennissers van Europa en die van de rest van de wereld wordt vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver.

Het nieuwe toernooi is een bedenksel van het management van Roger Federer, de Australische tennisbond en de Braziliaanse zakenman Jorge Paulo Lemann.

Het is de bedoeling dat een team van zes Europese spelers het jaarlijks opneemt tegen zes spelers uit het team dat de rest van de wereld vertegenwoordigt, net als bij de Ryder Cup in het golf. In jaren dat er Olympische Spelen zijn, vindt de Laver Cup niet plaats.

De eerste editie zal vermoedelijk worden gehouden in Europa, dat momenteel verreweg de beste spelers ter wereld herbergt. De top zes van de huidig wereldranglijst is Europeaan, de hoogste geklasseerde niet-Europeaan is de Japanner Kei Nishikori. De twee teams krijgen captains die vier tennissers selecteren op basis van de wereldranglijst en twee vrije keuzes maken.

Niet verplicht

Deelname aan de Laver Cup is niet verplicht, zei directeur Craig Tiley van de Australische tennisbond en tevens de baas van de Australian Open.

''Alle toptennissers zijn op de hoogte gebracht en tot nog toe zijn de reacties positief.'' Legende Rod Laver reageerde verheugd op het nieuwe initiatief. ''Ik voel me vereerd. Ik hoop dat alle topspelers meedoen'', zei de 77-jarige Australiër.

De Laver Cup wordt een concurrent voor de bestaande toernooien voor landenteams: de Davis Cup bij de mannen en de Fed Cup bij de vrouwen.

Lees meer over:
Tip de redactie