Djokovic verslaat Federer en gaat voor zesde titel op Australian Open

Novak Djokovic heeft zich donderdag met overmacht geplaatst voor de finale van de Australian Open. De nummer één van de wereld versloeg Roger Federer in vier sets: 6-1, 6-2, 3-6, 6-3.

De halve finale in de Rod Laver Arena werd pas na de tweede set echt spannend. Uiteindelijk had Djokovic twee uur en negentien minuten nodig om voor de zesde keer in zijn loopbaan de finale in Melbourne te bereiken.

De Serviër won vooralsnog al zijn finales op de Australian Open. Hij gaat zondag voor zijn elfde Grand Slam-titel.

Tegenstander in de eindstrijd wordt de winnaar van de partij tussen Andy Murray en Milos Raonic. De Britse nummer twee van de wereld en de als dertiende geplaatste Canadees staan vrijdag tegenover elkaar.

De 25-jarige Raonic hoopt op zijn eerste Grand Slam-finale. De drie jaar oudere Murray speelde er al acht en won de titel op de US Open en op Wimbledon.

Love game

Mede door zijn goede zege op Federer zal Djokovic zondag als de grote favoriet beginnen aan de finale. Aan het begin van de partij liet hij de 34-jarige Zwitser kansloos; na zeven minuten stond het al 3-0 in games. Federer wist in de eerste set slechts één keer zijn service te behouden en had geen kans op de opslag van Djokovic (6-1).

Aan het begin van de tweede set kwam Federer nog wel met 1-0 voor, maar daarna pakte Djokovic vijf games op rij. Federer wist een derde break te voorkomen door twee setpunten weg te werken. Via een love game op eigen service sleepte Djokovic de set alsnog op imponerende wijze binnen (6-2).

Met slechts 54 minuten op de klok en een 2-0 achterstand leek het een afstraffing te gaan worden voor Federer, maar in de derde set kwam de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar beter in zijn spel. Eindelijk hield zijn service stand en in de zesde game wist hij zowaar zijn eerste breakpoints van de partij af te dwingen.

Djokovic werkte er drie weg, maar met een sterke forehand dwong Federer hem vervolgens alsnog tot een fout: 4-2. Op 5-3 volgden setpunten voor Federer en de derde keer was het raak dankzij een afzwaaier van Djokovic (6-3).

Overtuigend

De setwinst gaf Federer vertrouwen en ook het publiek was blij dat de halve finale alsnog echt spannend was geworden. Ook in de vierde set wist Federer Djokovic goed partij te geven, maar op 4-3 in het voordeel van de titelverdediger ging het toch weer mis. Djokovic dwong een breakpoint af en profiteerde van een mindere tweede service van Federer: 5-3.

De Serviër mocht vervolgens serveren voor de wedstrijd en deed dat overtuigend, waardoor hij voor de tweede keer op rij de titel kan pakken in Melbourne.

"In de eerste sets speelde ik ongelooflijk goed, dat was ook nodig tegen een speler als Federer", zei Djokovic na afloop in een interview op de baan. "Ik was heel geconcentreerd, stelde me in op een gevecht. Dat werd het uiteindelijk ook, maar gelukkig wist ik wel te winnen."

Met zijn finaleplaats lijkt Djokovic een succesvol vervolg te geven aan zijn uitstekende jaar 2015, waarin hij liefst drie Grand Slam-titels won.

"Ik ben op het hoogtepunt van mijn loopbaan. Ik kan de grootste spelers aan. Maar ik heb nu eerst twee dagen vrij tot de finale, daar kijk ik naar uit."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie