Andy Murray heeft zich woensdag ten koste van David Ferrer geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. Hij treft daarin Milos Raonic, die te sterk was voor Gaël Monfils.

De 28-jarige Murray was in vier sets te sterk voor de Spanjaard David Ferrer: 6-3, 6-7 (5), 6-2 en 6-3. Hij staat daardoor voor de zesde keer in de halve finale in Melbourne.

De mondiale nummer twee kan dit jaar voor de vijfde keer de finale halen bij het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar. Vorig jaar verloor Murray in de eindstrijd van Novak Djokovic, net als in 2013 en 2011. Roger Federer hield de Schot van de titel af in 2010.

Ferrer liet Murray hard werken in de Rod Laver Arena, maar slaagde er alleen in de tweede set in om het de Schot echt moeilijk te maken.

Murray gaf een 4-1 voorsprong weg en verloor de set uiteindelijk in de tiebreak, waardoor de Spanjaard op gelijke hoogte kwam in sets.

De mondiale nummer twee was daarna zichtbaar boos op zichzelf, maar herpakte zich weer in de derde set. Hij ging bij 2-1 door de opslag van de 33-jarige Spanjaard en stond die voorsprong niet meer af.

In de vierde set plaatste Murray in de zesde game de beslissende break, waarna hij de partij na drie uur en twintig minuten spelen bij 5-3 uitserveerde.

Britten

Normaal gesproken moet Murray in zijn eentje de Britse eer hoog houden, maar in Melbourne presteren meer landgenoten goed. Zijn broer Jamie Murray bereikte de halve finales in het dubbel, Johanna Konta de laatste vier bij de vrouwen.

''Geweldig dat meer Britten het zo goed doen'', zei Murray. ''Ik ben heel trots op mijn broer en het is ongelooflijk mooi om voor het eerst in lange tijd een Britse vrouw in de halve finales te hebben.''

Raonic was in vier sets te sterk voor Monfils: 6-3, 3-6, 6-3 en 6-4. De 25-jarige Canadees serveerde sterk en won bijna 85 procent van de punten op zijn eerste service.

De 29-jarige Fransman kon het Raonic slechts twee keer moeilijk maken tijdens zijn opslagbeurten.

Het enige breakpunt in de tweede set benutte Monfils direct, maar meer dan setwinst zat er niet in voor de Fransman. In de vierde set miste hij de kans om Raonic terug te breken, die kort daarna met een winner de wedstrijd besliste. 

De wedstrijd werd gespeeld onder een gesloten dak in de Rod Laver Arena, vanwege het slechte weer in Melbourne.