De Duitse Angelique Kerber en de Britse Johanna Konta hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales van de Australian Open.

Kerber zette in twee sets de Wit-Russin Victoria Azarenka opzij: 6-3 en 7-5. De als zevende geplaatste Kerber kwam in de negen eerdere edities van het Grand Slam-toernooi in Melbourne niet verder dan de vierde ronde.

De 28-jarige Duitse had alle zes de eerdere ontmoetingen met Azarenka verloren, maar had vooral in het begin duidelijk de overhand in de partij. Ze won de eerste vier games en won de eerste set uiteindelijk met 6-3.

In de tweede set leek tweevoudig Australian Open-winnares Azarenka het tij te keren in de partij. Ze stootte door naar een 5-2 voorsprong en een derde set leek nodig om de partij te beslissen. Kerber won echter vijf games op rij en werd daardoor de eerste Duitse bij de laatste vier in Melbourne sinds Anke Huber in 1998.

Konta

De mondiale nummer zes treft donderdag Konta (24) uit Groot-Brittannië, die in twee sets afrekende met de Chinese qualifier Zhang Shuai: 6-4 en 6-1.

De winst van Konta was van historische waarde. Ze is de eerste Britse vrouw in ruim dertig jaar die in de halve finales van een Grand Slam-toernooi staat. De laatste Britse die daarin slaagde was Jo Durie. Zij haalde de laatste vier van de US Open in 1983.

Konta, nummer 47 van de wereld, was in de eerste ronde van de Australian Open verantwoordelijk voor de uitschakeling van Venus Williams.

De andere halve finale op de Australian Open gaat tussen titelverdedigster Serena Williams en Agnieszka Radwanska.