De grote internationale tennisorganisaties hebben een groot onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de werking van de eigen Tennis Integrity Unit (TIU), de organisatie die matchfixing moet voorkomen.

De aankondiging kwam woensdag na eerdere berichten van BBC en BuzzFeed News dat er mogelijk sprake is geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau. In de afgelopen tien jaar zouden zestien spelers uit de top vijftig verdacht zijn van het bewust verliezen van wedstrijden. Er werden geen namen genoemd.

De onafhankelijke commissie gaat de effectiviteit en integriteit van de TIU en haar Tennis Anti-Corruptie Programma doorlichten. Deze ligt onder vuur na de onthullingen van de twee media. Uit het onderzoek moeten aanbevelingen volgen voor verbeteringen die de tennisorganisaties kunnen aanbrengen.

Het onderzoek wordt geïnitieerd door alle grote internationale tennisinstanties, waaronder de Association of Tennis Professionals (ATP), de Internationale Tennis Federatie (ITF) en de organisaties achter de grote Grand Slam-toernooien zoals Wimbledon.

Schorsing

De aankondiging werd gedaan tijdens een persconferentie in Melbourne, waar momenteel de Australian Open plaatsvindt.

Tijdens het toernooi werd ook een wedstrijd aan matchfixing gelinkt. Lukas Kubot, Andrea Hlavackova, David Marrero en Lara Arruabarrena speelden zondag een duel waarop opvallend veel geld werd ingezet.

Goksite Pinnacle Sports stopte met het aannemen van weddenschappen op de eersterondepartij van het gemengddubbelspel, omdat er uitzonderlijk veel geld werd ingezet op winst van Kubot en Hlavackova. Het Pools/Tsjechische duo won de partij met 6-0 en 6-3.

De Tennis Integrity Unit werd in 2008 in het leven geroepen om de corruptie in de tennissport tegen te gaan.