Novak Djokovic keek dinsdag tevreden terug op zijn eenvoudige overwinning in drie sets op Kei Nishikori in de kwartfinales van de Australian Open.

Zondag was de Servische nummer één van de wereld niet blij met zijn optreden in de vierde ronde tegen Gilles Simon. Toen won hij ondanks honderd onnodige fouten in vijf sets van de Fransman.

"Het was mijn doel om het aantal onnodige fouten tegen Nishikori flink naar beneden te brengen en dat is gelukt. Ik was voorbereid op zijn snelle spel, waardoor ik op de beslissende momenten bijna iedere keer een antwoord had. Ik speelde heel solide en geconcentreerd, dat geeft vertrouwen."

Djokovic speelt vrijdag tegen Roger Federer om een plek in de finale. De Zwitser was in drie sets te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych. Het wordt de 45e ontmoeting tussen de twee rivalen, die allebei 22 van de eerdere ontmoetingen wisten te winnen.

"De wedstrijden tegen Federer en ook Nadal hebben me gemaakt tot de speler die ik nu ben. Ik ben de tel kwijt, zo vaak heb ik tegen hen gespeeld. Vorig jaar speelde ik nog twee Grand Slam-finales tegen Federer. Ik weet hoe goed hij is. Federer laat je altijd tot het uiterste gaan. Ik zal echt mijn beste spel moeten laten zien om van hem te winnen. Hopelijk lukt dat."

Wimbledon

Federer won de laatste ontmoeting tussen de twee, bij de ATP World Tour Finals, maar Djokovic was vorig jaar in de finales van Wimbledon en de US Open de sterkste.

"Het zal een wedstrijd zijn waar veel spanning op staat. Het maakt niet uit of ik hem nou in de finale tref of in de halve finale. We zijn grote rivalen van elkaar en hebben al zo vaak tegen elkaar gespeeld. Er staat veel op het spel, dus ik verwacht een mooi gevecht."

De 28-jarige Serviër denkt niet dat leeftijd een rol gaat spelen tijdens het duel. "Er is fysiek geen groot verschil tussen ons, ook al is hij zes jaar ouder. Hij heeft dit toernooi nog niet veel op de baan gestaan, want hij wint zijn wedstrijden makkelijk. Federer is sowieso fit en beweegt goed."

"Mogelijk heb ik wel een voordeel als de wedstrijd langer duurt, maar dat is niet iets waar ik op kan vertrouwen."