Novak Djokovic heeft zich dinsdag eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de Australian Open, waarin hij Roger Federer zal treffen.

Djokovic rekende in drie sets af met de Japanner Kei Nishikori: 6-3, 6-2 en 6-4. De partij duurde ruim twee uur.

De 28-jarige titelverdediger bereikte daardoor voor de zesde keer in zijn loopbaan de laatste vier in Melbourne. De vijf eerdere keren wist Djokovic het toernooi ook te winnen.

De wisselvallig spelende Nishikori kon het zijn Servische opponent alleen in de derde set even moeilijk maken. De Japanner plaatste een break en kwam op een 2-0 voorsprong, maar wist daarna nog maar één game te winnen. Djokovic profiteerde voortdurend van de haperende service van Nishikori.

Federer

De mondiale nummer één zal met Federer gaan strijden om een plek in de finale. De 34-jarige Zwitser won in drie sets van de Tsjech Tomas Berdych: 7-6 (4), 6-2 en 6-4.

Voor de Zwitser is het al de twaalfde keer dat hij zich schaart onder de laatste vier in Melbourne. Vier keer won hij het Grand Slam-toernooi: in 2004, 2006, 2007 en 2010.

Gedurende de hele wedstrijd, zoals eigenlijk al het hele toernooi, serveerde de voormalige nummer één van de wereld ijzersterk.

Djokovic en Federer troffen elkaar al 44 keer. Beiden wonnen 22 partijen

Koelbloedig

Berdych kon de Zwitser in de eerste set bijbenen, maar in de tiebreak bleek Federer de koelbloedigste. Daarna kwam de 30-jarige Tsjech er nauwelijks nog aan te pas.

''De afgelopen jaren had ik het vaak moeilijk met Tomas'', zei Federer na afloop op de baan. ''Hij heeft ervoor gezorgd dat ik een betere speler ben geworden. Ik ben heel, heel blij met deze overwinning. Ik genoot van mijn spel.''

Federer heeft nu zestien van de 22 ontmoetingen met Berdych gewonnen.