De Tennis Integrity Unit (TIU) heeft maandag de tennissers ondervraagd die een dag eerder op de Australian Open een partij speelden waarop verdacht veel geld is ingezet.

Lukasz Kubot, Andrea Hlavackova, David Marrero en Lara Arruabarrena ontkenden alle vier iets te maken te hebben met matchfixing.

"We hebben de hele wedstrijd honderd procent gegeven", aldus de Pool Kubot, die samen met de Tsjechische Hlavackova in twee sets (6-0 en 6-3) won van het Spaanse duo Marrero/Arruabarrena, tegen persbureau AP.

"Het is niet heel prettig om eraan te denken dat we de wedstrijd wellicht niet op eigen kracht hebben gewonnen", voegde Hlavackova toe.

"We hebben ons best gedaan zondag, we speelden erg goed en we hebben gewonnen. Dus het is ongemakkelijk om ondervraagd te worden over het feit of iemand anders niet honderd procent heeft gegeven."

Marrero en Arruabarrena waren maandag niet bereikbaar voor commentaar, maar ze gaven eerder in een interview met The New York Times een knieblessure bij Marrero op als reden voor hun mindere spel.

Goksite

Bestuurder Marco Blume van Pinnacle Sports meldde aan diezelfde krant dat de goksite alle weddenschappen op de partij had stilgelegd, omdat er gevreesd werd voor matchfixing.

Ook op goksite Betfair werd opvallend veel ingezet. Er stond ruim 25.000 dollar op de wedstrijd, terwijl de drie andere partijen van zondag in de eerste ronde van het gemengd dubbel bij elkaar nog geen 2.000 dollar aan inzet opbrachten.

Kubot stelde dat hij begrijpt dat hij daarom vragen moest beantwoorden van de TIU, maar hij heeft er wel problemen mee dat de namen van tennissers in de media verschijnen voordat er bewijs is dat ze iets fout hebben gedaan.

"Natuurlijk vind ik dat iedereen op een eerlijke manier zijn sport moet bedrijven. Maar er is nog niks bewezen, dus dan zou er ook nog niks naar buiten moeten komen. Je werkt elke dag hard en nu kom je zonder bewijs op een 'zwarte lijst' terecht."

Schuld

Matchifixing is een heet hangijzer bij de Australian Open, omdat de BBC en BuzzFeed News vlak voor het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar berichtten over geheime documenten van de ATP die aantonen dat er mogelijk sprake is geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau.

In de afgelopen tien jaar zouden onder anderen zestien spelers uit de top vijftig zijn verdacht van het bewust verliezen van wedstrijden.

Voormalig tennisprof Nick Lindahl uit Australië bekende maandag bij een rechtbank in Sydney nog schuld in een matchfixingzaak.