Andy Murray kende een paar emotionele dagen door gezondheidsproblemen van zijn schoonvader, maar desondanks bereikte hij maandag zonder setverlies de kwartfinales van de Australian Open.

"De laatste dagen waren niet gemakkelijk'', erkende Murray na zijn zege op de Australiër Bernard Tomic (6-4, 6-4 en 7-6). "Mijn emoties en gedachten gingen alle kanten op. Gelukkig kon ik op de baan mijn hoofd er redelijk goed bij houden.''

Nigel Sears, de 58-jarige schoonvader van Murray en coach van Ana Ivanovic, werd zaterdag op de tribune van de Rod Laver Arena onwel tijdens een duel van de Servische. Hij moest zaterdag in het ziekenhuis blijven, maar werd zondag ontslagen en mag terug naar Groot-Brittannië vliegen.

"Ik ben blij dat Nigel op weg naar huis is en terug kan keren bij zijn familie", aldus Murray, wiens vrouw Kim Sears op het punt staat te bevallen van hun eerste kind.

"Ik was vandaag zeker emotioneler dan normaal op de baan. Ik praatte praktisch na elk punt tegen mezelf en dat is niet ideaal. Het kostte me veel energie."

Terugtrekken

De viervoudig verliezend finalist in Melbourne meldde dat hij zich had teruggetrokken voor zijn partij in de vierde ronde als de gezondheidsproblemen van Nigel Sears ernstiger waren geweest.

"Als het nieuws niet positief was geweest, dan had ik absoluut niet gespeeld vandaag. Toen ik vanochtend wakker werd, was ik nogal vermoeid, maar nadat ik gedurende de dag besloot dat ik zou spelen, begon ik me steeds wat beter te focussen op de partij."

"Ik ben blij dat ik vandaag heb gewonnen. Bernard maakte het me erg lastig, maar ik maakte gelukkig een paar belangrijke punten meer dan hij. Hopelijk kan ik nu in de komende dagen wat relaxen en me voorbereiden op mijn volgende wedstrijd", aldus Murray.

De Britse nummer twee van de plaatsinglijst speelt in de kwartfinales tegen David Ferrer, die de Amerikaan John Isner in drie sets versloeg: 6-4, 6-4 en 7-5.

Wawrinka

Stan Wawrinka wist zich niet te plaatsen voor de kwartfinales van de Australian Open. De oud-winnaar was het hele toernooi al niet fit en dat brak hem tegen Milos Raonic op.

"Ik denk dat ik van te ver moest komen, ik ben al een dag of tien ziek", aldus de verkouden Wawrinka na zijn nederlaag in vijf sets tegen de Canadees.

"Ik probeerde toch om ver te komen in het toernooi, maar kon niet mijn beste spel laten zien. En dan wordt het lastig als je het moet opnemen tegen een topspeler als Milos. Je moet honderd procent zijn om een kans te hebben om hem te verslaan. Hij was vandaag gewoon beter, klaar."

Raonic dankte na zijn zege zijn nieuwe coach Carlos Moya. De voormalig Roland Garros-winnaar werkt sinds dit jaar met de nummer veertien van de wereld, omdat Ivan Ljubicic overstapte naar het begeleidingsteam van Roger Federer.

"Carlos zorgt ervoor dat ik kalmer ben en dat ik efficiënter speel. Vandaag was daar een uitstekend voorbeeld van."