Andy Murray heeft zich maandag voor de zevende keer op rij geplaatst voor de kwartfinales op de Australian Open.

De nummer twee van de plaatsingslijst maakte een einde aan het toernooi van de Australiër Bernard Tomic: 6-4, 6-4 en 7-6 (4).

Murray was zeker niet ongenaakbaar (hij leverde zelfs vier keer zijn opslag in), maar Tomic speelde te grillig om de Schot aan het wankelen te brengen.

De als zestiende geplaatste Tomic was de laatste overgebleven Australiër in het enkelspel. 

"Het ging zeker niet van een leien dakje, we kregen beiden kansen", aldus Murray na afloop in een interview op de baan. "Gelukkig wist ik er meer te benutten."

Vier finales

Murray stond vier keer in de finale in Melbourne, maar schreef het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar nog nooit op zijn naam.

In het gevecht om een ticket voor de halve finale treedt Murray in het strijdperk met David Ferrer. De Spaanse routinier boekte een regelmatige overwinning op de Amerikaan John Isner: 6-4, 6-4 en 7-5.

Isner, die traditioneel sterk serveerde, verloor bijna elke rally die meer dan vijf slagen telde. In totaal sloeg de als tiende ingeschaalde Amerikaan 49 onnodige fouten.

Vrouwen

Ook in het vrouwentoernooi was er Brits succes. Johanna Konta drong ten koste van de Russin Ekaterina Makarova door tot de laatste acht: 4-6, 6-4 en 8-6.

Bij een stand van 5-4 in de derde set verzuimde Konta de wedstrijd nog uit te serveren. Ruim een kwartier later hield de Britse haar zenuwen wel in bedwang.

De 24-jarige Konta is bezig aan haar eerste optreden op de Australian Open. Afgelopen jaar baarde de Britse al opzien door tot de vierde ronde op de US Open te reiken.

Op de wereldranglijst bezet Konta, die in Sydney is geboren, de 47e plaats. In de eerste ronde in Melbourne zorgde de Britse voor de uitschakeling van Venus Williams.

In de kwartfinales duelleert Konta met de Chinese Shuai Zhang, die in drie sets te sterk was voor de Amerikaanse Madison Keys (3-6, 6-3 en 6-3).

"Hoe ik me ga voorbereiden op die partij? Eten en slapen, eten en slapen en dan vervolgens dat herhalen", meldde Konta na afloop.

De laatste Britse die zo ver kwam op de Australian Open was Jo Durie in 1983.