Stan Wawrinka is maandag in de achtste finales van de Australian Open uitgeschakeld. De winnaar van 2014 ging in vijf sets onderuit tegen de Canadees Milos Raonic: 4-6, 3-6, 7-5, 6-4 en 3-6.

Een break in de zesde game van de beslissende set deed Wawrinka de das om in de Rod Laver Arena.

De als vierde geplaatste Zwitser vocht zich nog terug in de wedstrijd nadat hij de eerste twee sets verloor, maar Raonic hervond net op tijd zijn vorm van de beginfase.

De 25-jarige Canadees stond vorig jaar ook al in de kwartfinales in Melbourne. Daarin was de latere eindwinnaar Novak Djokovic te sterk.

In de kwartfinales van dit jaar stuit Raonic op Gaël Monfils. De Fransman ontdeed zich in vier sets van de Rus Andrei Koeznetsov: 7-5, 3-6, 6-3 en 7-6 (4). De 29-jarige Monfils kwam nooit eerder zo ver op de Australian Open.

De nummer 25 van de wereld moest tijdens de wedstrijd nog een medische behandeling ondergaan aan een bloedende snijwond aan zijn rechterhand, die hij opliep toen hij naar een bal dook. "Het doet nog behoorlijk veel pijn'', gaf hij na afloop toe. "Ik mag blij zijn dat ik niets heb gebroken.''

Azarenka

In het vrouwentoernooi boekte Victoria Azarenka andermaal een overtuigende zege. De tweevoudig winnares rekende in de achtste finales af met de Tsjechische Barbora Strycova: 6-2 en 6-4.

Strycova, die in de vorige ronde verrassend de als derde geplaatste Garbine Muguruza versloeg, kreeg maar geen vat op de service van Azarenka.

De Wit-Russische maakte bovendien zeer weinig onnodige fouten, zodat Strycova bijna gedwongen was een winner te slaan om de rally in haar voordeel te beslissen.

Azarenka verloor in het hele toernooi nog maar elf games.

Kerber

In de kwartfinales stuit Azarenka op Angelique Kerber, die in een Duits onderonsje met 6-4 en 6-0 won van Annika Beck.

Kerber, als zevende geplaatst, bereikte tweemaal eerder de laatste acht op een Grand Slam-toernooi, maar nog nooit in Melbourne.