Novak Djokovic toonde zich zondag na zijn zege op Gilles Simon in de achtste finales van de Australian Open zeer zelfkritisch.

De titelverdediger trok in vijf sets aan het langste eind. De statistiek die na afloop het meest in het oog sprong was zijn aantal onnodige fouten, liefst honderd.

"Simon is een speler die veel ballen terugkrijgt en hij houdt van lange rally's. Een foutje is dan zo gemaakt, maar zoveel had ik er niet verwacht", meldde Djokovic op de persconferentie.

"Honderd stuks is een unicum voor mij, ik kwam er zelfs nog nooit in de buurt. Dit is een wedstrijd die ik snel wil vergeten."

Djokovic denkt niet dat de moeizame zege iets zegt over zijn niveau. "Het is een goed teken dat ik ook kan winnen als ik slecht speel. Hopelijk gaat het in de volgende ronde tegen Kei Nishikori beter."

Het kostte Djokovic 4,5 uur om Simon naar huis te sturen. "Toch denk ik dat ik fysiek hiervan snel herstel, ik heb dit eerder meegemaakt. Het voordeel van Grand Slams zijn de rustdagen tussen de wedstrijden."