Roger Federer heeft zich vrijdag ten koste van Grigor Dimitrov geplaatst voor de laatste zestien op de Australian Open. Daarmee werd hij de eerste tennisser die minimaal driehonderd zeges boekte op een Grand Slam-toernooi.

De 34-jarige Zwitser leverde wel één set in op weg naar de vierde ronde: 6-4, 3-6, 6-1 en 6-4.

Dimitrov, de nummer 28 van de wereld, profiteerde in de tweede set van een slordige fase van Federer om de stand gelijk te trekken.

De 24-jarige Bulgaar kon daarna zijn relatief zwakke backhand (waarop Federer het geregeld had gemunt) niet meer camoufleren. Een break op 2-2 in de vierde set deed Dimitrov de das om.

In de achtste finales treedt de als derde geplaatste Zwitser aan tegen de Belg David Goffin, die een einde maakte aan het toernooi van de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-1, 3-6, 7-6 (2) en 7-5.

Vier eindzeges

Federer strandde vorig jaar al in de derde ronde in Melbourne. De Italiaan Andreas Seppi bleek destijds een te hoge horde.

Tussen 2004 en 2014 haalde Federer minimaal de halve eindstrijd op het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar. Vier keer stootte hij door naar de eindzege: in 2004, 2006, 2007 en 2010.

Eerder op de dag zegevierde Jo-Wilfried Tsonga in een Frans onderonsje tegen Pierre-Hugues Herbert, die als nummer 167 van de wereld verrassend tot de derde ronde was doorgedrongen: 6-4, 7-6 (7) en 7-6 (4).

Tsonga vervolgt zijn toernooi tegen de Japanner Kei Nishikori, die de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez versloeg: 7-5, 2-6, 6-3 en 6-4.

Sjarapova

In het vrouwentoernooi verschafte Maria Sjarapova zich toegang tot de achtste finales. De 28-jarige Russin zette de Amerikaanse Lauren Davis opzij in een merkwaardige partij: 6-1, 6-7 (5) en 6-0.

Davis, de nummer 103 van de wereld, had in de eerste set niets in te brengen. In het tweede bedrijf bleef ze echter knap bij om vervolgens toe te slaan in de tiebreak. Sjarapova stelde daarna meteen orde op zaken en snelde naar de zege, haar zeshonderdste op WTA-niveau.

De Russin is de zeventiende speelster die deze mijlpaal bereikt. "Mijn zeshonderdste overwinning? Dat is een aardige manier om te zeggen dat ik ouder word", meldde ze na afloop in een interview op de baan.

In de achtste finale neemt de Australian Open-winnares van 2008 het op tegen Belinda Bencic. De als twaalfde geplaatste Zwitserse versloeg de Oekraïense Kateryna Bondarenko met 4-6, 6-2 en 6-4.

Stunt

De Duitse Anna-Lena Friedsam zorgde voor een grote stunt door de Italiaanse Roberta Vinci uit te schakelen: 0-6, 6-4 en 6-4.

Vinci, die als dertiende was geplaatst in Melbourne en in 2015 verliezend finaliste was op de US Open, kon haar hoge niveau van de beginfase niet vasthouden en betaalde de tol voor vele gemiste breakkansen.

Friedsam, de nummer 82 van de wereld, duelleert in de volgende ronde met Agnieszka Radwanska.