De loopbaan van Lleyton Hewitt in het enkelspel zit erop. De Australiër moest donderdag zijn meerdere erkennen in David Ferrer tijdens de tweede ronde van de Australian Open, het Grand Slam-evenement dat Hewitt een jaar geleden al aanwees als zijn laatste toernooi.

De als achtste geplaatste Ferrer was in drie sets te sterk voor de 34-jarige Australiër: 6-2, 6-4 en 6-4.

De 33-jarige Spanjaard stuit in de volgende ronde op de Amerikaan Steve Johnson. Hewitt is in Melbourne nog wel actief in het dubbelspel.

De tweevoudig Grand Slam-winnaar, die dinsdag in de eerste ronde zijn landgenoot James Duckworth nog overtuigend de baas was, kwam telkens net tekort tegen de vrijwel foutloos spelende Ferrer.

De beslissing viel eigenlijk al in de slotfase van de tweede set, toen de Australiër verzuimde om een van zijn vele breakpunten te benutten en de set moest laten aan zijn opponent.

In het derde bedrijf moest Hewitt al snel zijn service inleveren. Nog eenmaal sprak de publieksfavoriet zijn capaciteiten als strijder aan en plaatste hij een rebreak, maar op 3-3 drukte Ferrer definitief door.

Kippenvel

Hewitt kon ermee leven dat zijn afscheidstournee niet met minimaal twee dagen werd verlengd. "David was gewoon te sterk vandaag, niet voor niets staat hij in de top acht. Hij speelt altijd goed in Melbourne. Uiteraard gaf ik alles, zoals ik altijd honderd procent heb gegeven."

De Australiër nam uitvoerig de tijd om het publiek te bedanken. "Dit was een perfect stadion om afscheid te nemen, ook vandaag had ik weer kippenvel."

Voor Hewitt eindigde in de Rod Laver Arena een loopbaan die bijna twee decennia in beslag nam. De Australiër triomfeerde op twee Grand Slams: de US Open van 2001 en Wimbledon van 2002. In die periode bezette hij ook de eerste plaats op de wereldranglijst.

Nadien werd Hewitt overvleugeld door onder anderen Roger Federer, al reikte hij in 2005 nog wel tot de eindstrijd van de Australian Open, waarin Marat Safin te sterk bleek. Sinds 2010 stond Hewitt niet meer in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi.

Het afgelopen jaar kwam de baseliner niet meer zo vaak in actie, reden waarom hij op de ATP-ranking zakte naar de 308e positie en hij zijn deelname aan de Australian Open dankte aan een wildcard.

Video: Mooie woorden van tennissers voor Hewitt

Davis Cup-captain

Hewitt maakte zijn Grand Slam-debuut op de Australian Open van 1997 en speelde in totaal liefst 66 'majors', vier minder dan het record van de Fransman Fabrice Santoro. Van zijn 212 partijen in Grand Slam-verband zette hij er 148 in winst om.

In oktober werd Hewitt al benoemd tot Davis Cup-captain van Australië, een functie die hij in maart voor het eerst zal bekleden tijdens een duel met de Verenigde Staten.