Tennis

Hewitt verlengt afscheidstournee dankzij zege op Australian Open

Lleyton Hewitt heeft dinsdag zijn afscheidstournee verlengd met minimaal twee dagen. In de eerste ronde van de Australian Open rekende de 34-jarige Australiër af met zijn landgenoot James Duckworth.

Het werd 7-6 (5), 6-2 en 6-4 in de Rod Laver Arena.

Hewitt kondigde een jaar geleden al aan dat de Australian Open zijn laatste toernooi zal zijn.

Duckworth kwam simpelweg kwaliteit tekort om dinsdag al een einde te maken aan de loopbaan van zijn landgenoot die twee Grand Slam-toernooien op zijn naam schreef.

In de derde set gaf de nummer 129 van de wereld een break voorsprong uit handen, waarna Hewitt met een fraaie lob het duel besliste.

Hewitt is op de wereldranglijst afgezakt naar de 308e plek en neemt in Melbourne deel als wildcardhouder, eenzelfde status die zijn opponent van dinsdag had.

Zwaar

"Het was best zwaar om hier te staan", vertelde Hewitt na afloop op de baan. "Het is niet zoals de laatste wedstrijd van het voetbalseizoen, want je weet dat het niet over hoeft te zijn."

"Ik heb me zoveel mogelijk geprobeerd voor te bereiden als op een normale partij, maar dat was het natuurlijk niet. Het publiek was fantastisch. Dat ga ik straks het meeste missen, de energie die ze me geven tijdens een partij."

In de tweede ronde stuit de voormalig wereldranglijstaanvoerder donderdag op de als achtste geplaatste Spanjaard David Ferrer, die met 6-4, 6-4 en 6-2 won van de Duitser Peter Gojowczyk.

"Het wordt een zware strijd, want Ferrer behoort tot de beste tennissers van de wereld. Ik heb veel respect voor hem."

In oktober werd Hewitt al benoemd tot Davis Cup-captain van Australië, een functie die hij in maart voor het eerst zal bekleden tijdens een duel met de Verenigde Staten.

Wawrinka

Stan Wawrinka kwalificeerde zich eveneens voor de tweede ronde. De Australian Open-winnaar van 2014 zag zijn opponent Dmitri Toersoenov opgeven in de eerste game van de derde set.

Wawrinka won de eerste twee sets met 7-6 (2) en 6-3. In de strijd om een plek bij de laatste 32 stuit de 30-jarige Zwitser op de zeven jaar oudere Radek Stepanek.

Azarenka

In het vrouwentoernooi veegde Victoria Azarenka de vloer aan met Alison Van Uytvanck. De tweevoudig winnares was na vijftig minuten klaar met haar demonstratie: 6-0 en 6-0.

Van Uytvanck, die in 2015 tot de kwartfinales reikte op Roland Garros, had een totale offday en maakte de ene na de andere onnodige fout. De Belgische bleef steken op negentien punten.

Azarenka, als veertiende geplaatst, vervolgt het toernooi donderdag tegen Danka Kovinic uit Montenegro.

Tip de redactie