Tennis

Murray roept op tot betere voorlichting over matchfixing

Andy Murray vindt dat spelers in een vroegtijdig stadium van hun loopbaan door tennisautoriteiten moeten worden gewaarschuwd voor de gevaren van matchfixing.

"Bij dit soort dingen moet je proactief handelen", vertelde Murray dinsdag op de Australian Open na zijn zege in de eerste ronde tegen de Duitser Alexander Zverev.

"Spelers moeten er niet alleen over horen op de televisie of erover lezen in kranten."

BBC en BuzzFeed News berichtten zondag aan de vooravond van het eerste Grand Slam-toernooi van 2016 dat er de afgelopen tien jaar mogelijk sprake is geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau.

De media baseerden zich op geheime documenten, waaruit zou blijken dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top 50 verdacht zijn, maar er werden geen namen genoemd.

Desastreus

Novak Djokovic herhaalde maandag dat hij aan het begin van zijn loopbaan een aanbod van ruim 140.000 euro kreeg om een partij te verliezen.

"Als het om zulke bedragen gaat, kunnen jonge mensen de fout ingaan", aldus Murray. "Beloften moeten hierover worden voorgelicht. Een slechte beslissing kan niet alleen desastreus uitpakken voor je loopbaan, maar voor de hele tenniswereld."

De Schot, die zelf naar eigen zeggen nooit is benaderd door matchfixers, is benieuwd welke spelers mogelijk moedwillig een wedstrijd hebben verloren.

"Ik ben heel benieuwd wat er allemaal gebeurt, als spelers hebben we het recht om te weten wat er speelt. Sommige dingen zullen kloppen, andere zaken niet. Ik denk dat de sport in zijn geheel meer transparant kan zijn."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie