Tennis

Federer wil zo snel mogelijk namen horen van verdachte tennissers

Roger Federer vindt dat er zo snel mogelijk namen bekend moeten worden gemaakt van tennissers die verdacht worden van matchfixing.

"Er wordt nu maar wat gezegd, dat is makkelijk. Ik zou heel graag zien dat er namen genoemd worden", aldus Federer maandag na zijn zege op de Georgiër Nikoloz Basilasjvili (6-2, 6-1 en 6-2) in de eerste ronde van de Australian Open.

BBC en BuzzFeed News berichtten zondag aan de vooravond van het eerste Grand Slam-toernooi van 2016 dat er de afgelopen tien jaar mogelijk sprake is geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau.

De media baseerden zich op geheime documenten, waaruit zou blijken dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top 50 verdacht zijn, maar er werden geen namen genoemd.

"Als er namen genoemd worden, dan is het tenminste concreet en kunnen we er echt over discussiëren", zei Federer. "Was het de speler? Was het zijn begeleidingsteam? Was het in het enkelspel of in het dubbelspel? Op welk Grand Slam vond het plaats? Nu gaat het alle kanten op en het is onzinnig om te antwoorden op pure speculatie."

Superserieus

De 34-jarige Zwitser, die in het verleden voorzitter was van de spelersraad van de ATP, noemde het probleem van matchfixing in het tennis "superserieus".

"Het is superbelangrijk om de eerlijkheid van de sport te behouden. Dus tot hoe hoog in de top van het tennis gaat dit?"

"Hoe hoger het gaat, hoe meer verrast ik zou zijn. Ik vind dat er geen plaats is voor dit soort gedrag in de sport. Ik heb geen sympathie met dat soort mensen."

Video: Federer over matchfixing

Olfers

Marjan Olfers, de hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam die in opdracht van de Europese Commissie werkt aan onderzoek naar matchfixing, benadrukte maandag dat het "lastig is deze vorm van corruptie echt te bewijzen".

"Het gaat erom of je juridisch gezien bewijslast kunt vinden. Iemand kan tien keer over een bal heenduiken maar bewijs maar eens dat hij dat expres doet."

"Maar als je daarbij ook vreemde gokbewegingen ziet en andere indicatoren mogelijk op matchfixing wijzen rond dezelfde wedstrijd, dan zou je uiteindelijk tot een optelsom kunnen komen en vanuit een omgekeerde bewijslast bij een sporter kunnen aankloppen met de vraag: toon maar eens aan dat er geen sprake is van omkoping."

Lees meer over:
Tip de redactie