Robin Haase is niet onder de indruk van de beschuldigingen over matchfixing in zijn sport.

"Met de verdachtmakingen kan ik nog weinig. Er zijn helemaal geen bewijzen. Ik kan ook zeggen dat ik met koningin Máxima heb gedatet. Iedereen kan dingen roepen", aldus de 28-jarige Hagenaar in Melbourne na zijn uitschakeling op de Australian Open.

De BBC en Buzzfeed News brachten zondag het nieuws naar buiten over het vermeende wijdverbreide manipuleren van tennisuitslagen.

De media baseerden zich op geheime documenten, waaruit zou blijken dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top vijftig verdacht zijn.

Hun namen doken op in het systeem van de Tennis Integrity Unit (TIU), de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Spelersvakbond ATP zou te weinig actie ondernemen.

''Dit is eerder slechte journalistiek. Het schaadt alleen maar de sport, want nu wordt er alleen slecht gepraat over tennis. Ik krijg na elke wedstrijd wel vier of vijf nare berichten, vandaag waren het veertig'', meldde Haase, die tussen 2012 en 2014 in de spelersraad van de ATP zat, maandag op Radio 2.

Schalken

Sjeng Schalken, voormalig nummer elf van de wereld, reageerde op L1 Radio niet verrast op de berichten van mogelijke matchfixing in de top van het internationale tennis.

"Ik weet dat internationale topspelers en ook nationale topspelers zijn benaderd om wedstrijden te verkopen. Robin Haase en Raemon Sluiter bijvoorbeeld. Daar zijn ze niet op in gegaan."

"Matchfixing is moeilijk om aan te pakken. Het is namelijk heel makkelijk om te verliezen, zonder dat het opvalt." 

Krajicek

Toernooidirecteur Richard Krajicek van het ABN Amro World Tennis Tournament gelooft niet dat er zaken onder het tapijt worden geveegd. "De ATP doet veel in de strijd tegen matchfixing", aldus de oud-prof in gesprek met Radio 1.

Voorafgaand aan het ABN Amro World Tennis Tournament krijgt Krajicek van de TIU altijd een lijst van zo'n dertig namen die moeten worden geweerd op zijn toernooi omdat ze banden zouden hebben met goksyndicaten. "Daartussen bevinden zich vaak twee of drie oud-profs."

Zelf kwam Krajicek, die in 2002 is gestopt, tijdens zijn loopbaan naar eigen zeggen nooit in aanraking met matchfixing.

Djokovic

Novak Djokovic herhaalde na zijn openingspartij in Melbourne dat hij ooit benaderd is door matchfixers. De nummer één van de wereld werd in 2007 gevraagd of hij een partij in de eerste ronde van het toernooi in Sint-Petersburg wilde verliezen.

"Ik werd niet direct benaderd, dat ging via tussenpersonen", aldus de Serviër, die eind 2014 al een keer vertelde dat hem in de beginfase van zijn loopbaan 100.000 dollar was aangeboden om een duel te fixen.

"Ik heb het aanbod natuurlijk direct naast me neergelegd. De persoon die met mij wilde praten, is niet eens bij mij persoonlijk terechtgekomen. Het gaf me een vreselijk gevoel, want ik wil niks met matchfixing te maken hebben. In de laatste zes, zeven jaar heb er ook niks meer gehoord."

Williams

Serena Williams, de nummer één van de wereld bij de vrouwen, liet duidelijk weten dat zij er niets mee te maken heeft. 

''Ik weet er niets van en heb er nooit iets van gemerkt, maar ik geef toe dat ik soms in een luchtbel leef. Ik kan alleen van mezelf zeggen dat ik elke wedstrijd mijn best doe en dat mijn tegenstanders dat volgens mij ook doen.''

Video: Williams reageert op matchfixing

Serena Williams reageert op matchfixing bij tennis
Serena Williams reageert op matchfixing bij tennis