Volgens geheime documenten van de ATP is er de afgelopen tien jaar mogelijk sprake geweest van matchfixing op het hoogste tennisniveau. 

Dat meldt de BBC, die de gelekte documenten in handen heeft, zondagavond. 

In de afgelopen tien jaar zouden onder anderen zestien spelers uit de top 50 zijn verdacht van het bewust verliezen van wedstrijden. Al die spelers, waaronder Grand Slam-winnaars, mochten desondanks actief blijven op het hoogste niveau. Ook op Wimbledon zou sprake zijn geweest van matchfixing. 

De Tennis Integrity Unit (TIU) deed de laatste jaren onderzoek naar verdachte tenniswedstrijden en opvallende gokbedragen. Dat leverde wel resultaten op, maar daar werd verder niks mee gedaan door de organisatie.

Onder meer in Rusland, Noord-Italië en Sicilië zouden goksyndicaten zitten. Naar verluidt werden honderdduizenden ponden gezet op wedstrijden die een verdacht verloop kenden. Drie van die duels werden afgewerkt op Wimbledon.

Sterk bewijs

De BBC sprak onder meer met Mark Philips, die in 2007 betrokken was bij het onderzoek naar matchfixing in het tennis. Daarin werden onder meer de banden tussen gokkers en tennissers uit Rusland en Italië tegen het licht gehouden. 

Volgens Philips was er sprake van tien spelers die golden als de belangrijkste verdachten, zo blijkt uit een rapport uit 2008. "Het bewijs was heel erg sterk, dus het was een goede kans om de rotte appels eruit te vissen en matchfixing in de kiem te smoren."

Video: Tennisbond gaat onderzoek doen naar aantijgingen

Tennisbond gaat onderzoek doen naar aantijgingen
Tennisbond gaat onderzoek doen naar aantijgingen

Australian Open

Nog steeds zijn echter spelers actief die jaren geleden al door onderzoekers en gokbedrijven als verdachten zijn gerapporteerd bij de TIU. Zij worden onder meer verdacht van het manipuleren van wedstrijden uit 2003.

De BBC maakt bewust niet bekend om welke tennissers het precies gaat. Wel is duidelijk dat acht verdachte spelers dit jaar uitkomen op de Australian Open, dat maandag van start gaat.