Tennis

Alles wat u moet weten over de Australian Open

De Australian Open begon maandag met drie Nederlandse deelnemers in het hoofdtoernooi: Robin Haase, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens maken hun opwachting op het eerste Grand Slam-toernooi van 2016.

Afgelopen jaar sleepten Novak Djokovic en Serena Williams de titel in de wacht in Melbourne. 

De Serviër versloeg in de finale Andy Murray in vier sets. Het was voor Djokovic de derde keer dat hij van de Schot won in een Australian Open-finale.

Williams rekende in de finale in twee sets af met de Russische Maria Sjarapova. Het was voor de Amerikaanse de negentiende eindzege op een Grand Slam-toernooi en haar zesde op het toernooi in Australië.

Loting Nederlanders in 1e ronde:

Robin Haase (tegen Mirza Basic)
Thiemo de Bakker (tegen Marin Cilic)
Kiki Bertens (tegen Laura Siegemund)

Wie zijn volgens Fed Cup-captain Paul Haarhuis de favorieten?

Mannen:

"Djokovic is veruit de grootste favoriet. Hij heeft een soeverein jaar gehad, waarin hij drie van de vier Grand Slam-toernooien heeft gewonnen. Er kwam afgelopen seizoen bijna niemand bij hem in de buurt, maar van een aantal echt grote toppers kan hij verliezen."

"Murray heeft het bijvoorbeeld fysiek in zich om van Djokovic te winnen. In mentaal opzicht is dat een ander verhaal. Djokovic gaat vaak bewust raar lopen als hij achter staat tegen Murray. Dan denkt Andy dat hij geblesseerd is, waarna Djokovic het touwtje om de nek van Murray weer strakker aantrekt en er alsnog met de winst vandoor gaat. In dat opzicht is Murray niet zo tot de tanden toe gewapend als Novak."

Vrouwen:

"De winnares bij de vrouwen is veel moeilijker te voorspellen dan bij de mannen, want ondanks het feit dat Williams een formidabel Grand Slam-jaar heeft gehad, heb ik het gevoel dat zij te pakken was. Ze heeft het in de eerste en tweede ronde van elk Grand Slam-toernooi enorm zwaar gehad en als haar tegenstanders minder nerveus zouden zijn geweest van het feit dat ze Serena konden verslaan, dan hadden ze zeker voor een verrassing kunnen zorgen."

Wat verwacht Haarhuis vooraf van de Nederlanders?

"Thiemo de Bakker heeft al lange tijd geen enkelspelpartj meer gespeeld op een Grand Slam-toernooi. Robin Haase wel, dus daarom hoop ik dat hij daardoor net iets scherper is en meer kans maakt. Thiemo wil zich waarschijnlijk bewijzen, waardoor de druk op hem toeneemt."

Inmiddels zijn Haase en De Bakker beiden in de eerste ronde uitgeschakeld.

"Kiki Bertens heeft zich als enige Nederlandse vrouw direct gekwalificeerd voor de Australian Open. Zij heeft daardoor het nodige zelfvertrouwen getankt. Het wordt wel erg pittig om van speelsters uit de top vijftien te winnen. Daarbuiten is alles mogelijk en ik hoop dan ook dat ze lekker een ronde wint."

Recordwinnaars op de Australian Open

Mannen:

Novak Djokovic, 5 (2008, 2011, 2012, 2013, 2015)

Vrouwen:

Serena Williams, 6 (2003, 2005, 2007, 2009, 2010, 2015)

Prijzengeld

De winnaars van het enkelspel krijgen dit jaar in totaal ruim 3,4 miljoen euro.

Winnaars laatste 10 jaar

Mannen:

2006 - Roger Federer
2007 - Roger Federer
2008 - Novak Djokovic
2009 - Rafael Nadal
2010 - Roger Federer
2011 - Novak Djokovic
2012 - Novak Djokovic
2013 - Novak Djokovic
2014 - Stan Wawrinka
2015 - Novak Djokovic

Vrouwen:

2006 - Amelie Mauresmo
2007 - Serena Williams
2008 - Maria Sjarapova
2009 - Serena Williams
2010 - Serena Williams
2011 - Kim Clijsters
2012 - Victoria Azarenka
2013 - Victoria Azarenka
2014 - Na Li
2015 - Serena Williams

Lees meer over:
Tip de redactie