De Zweedse tennisser Robin Söderling heeft zijn ambitie om ooit nog eens een comeback te maken laten varen.

De 31-jarige Söderling speelde in 2011 zijn laatste wedstrijd op de ATP Tour. Vanwege de ziekte van Pfeiffer stond hij sindsdien jarenlang aan de kant.

De voormalig nummer vier van de wereld probeerde al een paar keer voorzichtig toe te werken naar een rentree. "Maar ik zie nu in dat ik fysiek niet meer in staat ben op topniveau te komen'', zei hij woensdag in Zweedse media.

Söderling heeft tien ATP-titels op zijn erelijst staan. Twee keer bereikte hij de finale van Roland Garros op zijn favoriete ondergrond gravel, in 2009 en 2010.

De Zweed zorgde in 2009 voor een enorme stunt, door in de vierde ronde een einde te maken aan de jarenlange zegereeks van 31 overwinningen op rij van Rafael Nadal in Parijs.

Na 31 gewonnen partijen en vier titels op rij moest de Spanjaard tegen Söderling zijn eerste nederlaag ooit incasseren op Roland Garros. De Scandinaviër stoomde vervolgens door naar de finale, waarin Roger Federer te sterk bleek.

Hegemonie

Nadal nam een jaar later sportieve revanche door Söderling in de eindstrijd te verslaan.

Tot dit jaar bleef de Zweed de enige tennisser die de Spaanse gravelkoning ooit had geklopt op Roland Garros. De Serviër Novak Djokovic werd in juni de tweede die de hegemonie van Nadal wist te doorbreken.

"Terugblikkend besef ik dat ik beter voor mijn lichaam had moeten zorgen'', zei Söderling woensdag. "Hoewel mijn carrière als tennisser voorbij is, ziet mijn toekomst er zonnig uit. Ik heb al allerlei plannen gemaakt voor volgend jaar.''

De Zweed heeft een bedrijf opgezet dat onder meer tennisballen produceert.