Richel Hogenkamp wil komend jaar onder coach Raemon Sluiter de stap maken naar de top 100 van de wereldranglijst. De Doetinchemse deelt de coach met Kiki Bertens, die ze zondag versloeg in de finale van het NK tennis in Rotterdam.

Bertens werkt al enkele maanden met de 37-jarige Sluiter en vroeg Hogenkamp om zich aan te sluiten.

"Dat is een mooi gebaar. Ze wist dat ik bezig was met het zoeken van een coach. Ik heb daarna gepraat met Raemon en toen was ik om. Ik heb iemand nodig die zegt waar het op staat en dat doet hij", zegt Hogenkamp, die 132e staat op de wereldranglijst.

Met Sluiter beginnen de 23-jarige Hogenkamp en de één jaar oudere Bertens deze week aan een wereldreis die zo’n vier maanden zal gaan duren.

De route ligt grotendeels vast en voert vanaf tweede kerstdag langs Auckland, de Australian Open, de Zuid-Amerikaanse toernooien, Miami en Indian Wells.

Gezellig

Voor de Nederlandse nummer één en twee is de samenwerking voordelig, en niet alleen financieel. "We kunnen samen trainen, samen reizen en het is gezellig naast de baan. Ik zie alleen maar positieve punten", zegt Bertens, die de mondiale nummer 104 is.

Hogenkamp: "Kiki heeft dat ook nodig, die gezelligheid. Ik ook. Mensen vroegen zich af waarom het Fed Cup-team zo goed draaide, maar dat komt door de sfeer."

Overigens is Sluiter niet fulltime de coach van Hogenkamp, terwijl hij dat wel is van Bertens. "Raemon is mijn coach, Richel sluit aan als we dezelfde toernooien spelen", legt Bertens uit.

Hogenkamp: "In Nederland traint Kiki fulltime met Raemon, en ik twee of drie dagen per week. Maar in het buitenland is de aandacht gelijk. En alle trips zitten nu aan elkaar vast. Dat geeft mij veel rust."