Roger Federer en Stefan Edberg zetten na twee jaar een punt achter hun samenwerking. Oud-prof Ivan Ljubicic neemt de plaats van de Zweed over in de begeleidingsstaf van de nummer drie van de wereld.

"Na twee zeer succesvolle jaren wil ik Stefan Edberg, mijn jeugdidool, bedanken dat hij zich wilde aansluiten bij mijn team", schrijft Federer woensdag op Facebook.

"Het was een droom die uitkwam. Hoewel het eigenlijk alleen voor 2014 zou zijn, was Stefan zo vriendelijk om onze samenwerking met een jaar te verlengen. Hij heeft me zo veel geleerd en zijn invloed op mijn spel is blijvend."

De 49-jarige Edberg kwam eind 2013 overeen om Federer bij te staan, volgens de Zwitser "meer als mentor dan als coach".

Vrienden

De zesvoudig Grand Slam-winnaar uit Zweden begon zijn werk bij de Australian Open van 2014. De 34-jarige Federer heeft sindsdien niet een achttiende Grand Slam-zege aan zijn totaal weten toe te voegen, maar hij stond wel in drie finales (twee keer op Wimbledon en één keer bij de US Open).

Bovendien gaf de voormalig nummer één van de wereld vaak de credits aan Edberg voor zijn nieuwe, meer aanvallende speelstijl.

"Na een geweldig 2014 besloot ik om nog een jaar door te gaan, maar toen was al duidelijk dat het mijn laatste jaar zou zijn vanwege alle tijd die ik erin moest steken'', reageert Edberg.

"Ik denk dat Roger nog steeds veel kan bereiken en grote toernooien kan winnen. We zullen goede vrienden blijven en ik hoop dat ik hem in 2016 zal zien spelen.''

Luthi

De Zwitserse Davis Cup-captain Severin Lüthi is al sinds 2008 de hoofdcoach van Federer en blijft dat ook komend jaar. Ljubicic zal zich voegen bij het team van de zevenvoudig Wimbledon-winnaar.

De 36-jarige Kroaat bereikte in mei van 2006 de derde plaats op de wereldranglijst. Zes jaar later zette hij een punt achter zijn actieve loopbaan.

Ljubicic werd in 2013 coach van Milos Raonic. Hij leidde de Canadees naar de vierde plaats op de wereldranglijst.