Groot-Brittannië is zaterdag dankzij een zege in het dubbelspel op een 2-1 voorsprong gekomen in de Davis Cup-finale tegen België.

Andy Murray en zijn één jaar oudere broer Jamie Murray waren in Gent met 6-4, 4-6, 6-3 en 6-2 te sterk voor Steve Darcis en David Goffin.

Vrijdag boekte Andy Murray in het enkelspel ook al een zege op Ruben Bemelmans. Goffin zorgde voor het Belgische punt door Kyle Edmund te verslaan.

De laatste twee partijen worden op zondag gespeeld. Kopman Murray kan dan voor het beslissende punt zorgen voor de Britten in de partij tegen Goffin, die de kopman van de Belgen is. Mocht de nummer twee van de wereld verliezen, dan is het duel tussen Edmund en Bemelmans bepalend.

Breaks

In de jacht op de eerste eindzege in de Davis Cup sinds 1936 hadden de Britten aan één break voldoende om de eerste set binnen te slepen.

In de tweede set waren het juist de Belgen die de eerste break plaatsten. Darcis mocht vervolgens bij 5-4 serveren voor de set en zorgde met een lovegame voor een gelijke stand. Daarna regende het breaks in de derde set. Alleen de service van Andy Murray hield stand en dat was voldoende voor een 2-1 voorsprong in sets voor Groot-Brittannië.

Met de nieuwe achterstand kregen de Belgen een flinke tik te verwerken en ze werden aan het begin van de vierde set ook meteen weer gebroken. Darcis en Goffin, die de voorkeur kreeg boven Kimmer Coppejans, kregen wel kansen om terug te komen, maar lieten liefst zeven breakkansen onbenut.

Met een tweede break maakten de Britten aan alle onzekerheid een einde, waardoor zij zondag als de grote favoriet aan de derde dag beginnen.