Andy Murray heeft Groot-Brittannië vrijdagavond weer naast België gezet in de Davis Cup-finale in Gent. Eerder op de dag bracht David Goffin de Belgen op voorsprong.

Murray rekende in het Flanders Expo redelijk eenvoudig af met Ruben Bemelmans: 6-3, 6-2 en 7-5.

Bemelmans, de nummer 108 van de wereld, kon het Murray, die tweede staat op de wereldranglijst, eigenlijk geen moment moeilijk maken. Alleen in de derde set mocht de 27-jarige Belg aan setwinst ruiken.

Bemelmans kwam in de derde set zelfs op een 4-2 voorsprong, maar zag Murray gelijk langszij komen. Ook een setpoint bij een 5-4 stand was niet aan Bemelmans besteed. 

Murray kreeg wegens herhaaldelijke scheldpartijen nog wel een strafpunt tegen van umpire Carlos Ramos.

Goffin was na een matig begin in vijf sets te sterk voor de 19-jarige Britse debutant Kyle Edmund: 3-6, 1-6, 6-2, 6-1 en 6-0. Het was voor Goffin de eerste keer in zijn loopbaan dat hij terugkwam van een 2-0 achterstand in sets.

Goffin, kopman van de Belgen, leek op het Gentse gravel tegen Edmund op weg naar een vlotte nederlaag waardoor de kans op een spannend weekeinde al snel leek te vervliegen.

Opslagen

De 24-jarige Belg had nauwelijks een antwoord op de sterke opslagen en de harde forehands van Edmund, die boven zichzelf uit leek te stijgen.

Goffin, nummer zestien van de wereld, herpakte zich in de derde set en kreeg daarna duidelijk de overhand in de partij. In de beslissende vijfde set verloor Edmund al vroeg zijn opslaggame. De jonge Brit kwam er daarna niet meer aan te pas: 6-0.

Edmund, de mondiale nummer honderd, maakte zijn debuut in de Davis Cup voor Groot-Brittannië. Normaal gesproken speelt Aljaz Bedene het tweede enkelspel naast kopman Murray, maar de geboren Sloveen mocht door een regelwijziging van de internationale tennisfederatie ITF niet uitkomen in de finale.

Zaterdag volgt het dubbelspel, waarna de beslissing zondag valt in een van de twee enkelspelen.