Novak Djokovic sloot zondagavond bij de ATP World Tour Finals een absoluut topjaar in stijl af met zijn 82e overwinning en elfde toernooizege van het jaar.

"Ik had geen beter einde kunnen verzinnen van het beste jaar uit mijn leven", aldus Djokovic, nadat hij Roger Federer in de finale van het prestigieuze slottoernooi in Londen in twee sets had verslagen (6-3 en 6-4).

De 28-jarige Serviër, die dit jaar maar zes nederlagen leed, schreef de ATP World Tour Finals zo voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in totaal op zijn naam.

De onbetwiste nummer één van de wereld was dit jaar ook al de beste bij de Australian Open, Wimbledon en de US Open en in Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Rome, Peking, Shanghai en Parijs.

"Ik ben natuurlijk heel trots op mijn prestaties dit jaar. Ik probeer gewoon van elk moment op de baan te genieten. Als je als kind droomt op tennisprof te worden, dan droom je ervan om dit soort toernooien te spelen."

Djokovic heeft nu ruim zo'n anderhalve maand voor zijn eerste toernooi van 2016. "Ik denk nu vooral aan de komende paar weken vakantie met mijn vrouw en kind. Ik zal een tijdje niet aan tennis denken om de batterijen weer op te laden."

Federer

Federer kon na de 22e nederlaag in 44 partijen tegen Djokovic niet anders dan zijn bewondering uitspreken voor zijn rivaal.

"Novak was weer geweldig vandaag. Ik feliciteer hem met een belachelijk goed jaar", vertelde de 34-jarige Zwitser, die met zes titels bij de ATP World Tour Finals nog steeds recordhouder is. Djokovic staat nu op een gedeelde tweede plaats met Pete Sampras en Ivan Lendl.

Federer was blij dat hij zondag wel kon aantreden in de finale, nadat hij vorig jaar nog moest afzeggen met een rugblessure. "Dat was een lastig moment. Ik heb goed tennis gespeeld deze week, ook in de finale. Maar Novak was te goed."