Jean-Julien Rojer heeft zondag met zijn Roemeense partner Horia Tecau voor het eerst het dubbelspel bij de ATP World Tour Finals op zijn naam geschreven.

De Wimbledon-winaars waren in de eindstrijd in de O2 Arena in Londen in twee sets te sterk voor het Indiaas/Roemeense duo Rohan Bopanna en Florin Mergea: 6-4 en 6-3.

Rojer/Tecau won eerder dit jaar op Wimbledon, Roland Garros en in Rome al van Bopanna/Mergea. In die drie wedstrijden werd steeds het maximaal aantal sets gespeeld, maar in Londen was het minder spannend.

De 34-jarige Rojer en de vier jaar jongere Tecau, die door hun zege zaterdag in de halve finale op Bob en Mike Bryan het jaar afsluiten op de eerste plaats van de wereldranglijst, pakten in de eerste game van de wedstrijd direct een servicebreak en hielden die marge in de rest van de set vast.

In de tweede set kwamen de Nederlander en de Roemeen, die dit jaar ook de beste waren bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam, in de vijfde game een break voor, waarna het eerste matchpoint op 5-3 op de opslag van Bopanna raak was.

De als achtste geplaatsten Bopanna en Mergea kregen alleen in de eerste set twee breakpoints, die ze niet wisten te benutten.

Haarhuis/Eltingh

De op Curaçao geboren Rojer is de derde Nederlander die weet te zegevieren bij het prestigieuze slottoernooi van de ATP Tour. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh waren in 1993 en 1998 het sterkste duo bij wat toen nog de ATP Tour World Championships heette.

Bopanna verloor in 2012 al eens de finale van de ATP World Tour Finals, toen nog aan de zijde van zijn landgenoot Mahesh Bhupathi. De 35-jarige Indiër speelt pas sinds april van dit jaar samen met de vijf jaar jongere Mergea.

Rojer herinnerde het publiek in zijn dankwoord aan zijn slechte prestaties op de World Tour Finals tot deze week. De Nederlander verloor al zijn negen partijen in de laatste drie jaar maar verloor afgelopen dagen geen enkele set.

"Het is een surrealistisch gevoel maar met dit resultaat zou ik er voor tekenen'', reageerde hij. "We hebben er altijd geloof in gehouden. Het was een lange weg met kleine stapjes'', vulde Tecau hem aan.

Later op de avond wordt de finale van het enkelspel tussen Novak Djokovic en Roger Federer nog afgewerkt in Londen.