Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de ATP World Tour Finals. Jean-Julien Rojer bereikte met zijn Roemeense partner Horia Tecau de eindstrijd in het dubbelspel.

Federer troefde in de avondsessie in de O2 Arena in Londen zijn landgenoot Stan Wawrinka af met 7-5 en 6-3, terwijl Djokovic in twee sets te sterk was voor Rafael Nadal (6-3 en 6-3).

Federer moest tegen Wawrinka op 2-2 in de eerste set als eerste zijn opslag afstaan, maar hij brak de nummer vier van de wereld drie games later weer terug. Een nieuwe break op 6-5 bezorgde de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar de eerste set.

Wawrinka werd in de tweede set direct gebroken en die achterstand wist hij niet meer goed te maken.

De 34-jarige Federer staat voor de tiende keer in de finale van het prestigieuze eindtoernooi van de ATP Tour. De Zwitser was in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011 ook de sterkste in de eindstrijd. De huidige nummer één van de wereld Djokovic won de World Tour Finals in 2008, 2012, 2013 en 2014.

Vorig jaar zouden beide tennissers ook tegen elkaar spelen in de finale in de Engelse hoofstad, maar toen moest Federer afzeggen wegens een rugblessure.

De halve finales van de World Tour Finals in beeld

Djokovic

De bijna foutloos spelende Djokovic leidde binnen in een mum van tijd met 3-0 tegen Nadal. De Spanjaard kon deze achterstand niet meer repareren, hoewel hij wel iets beter in de wedstrijd kwam.

In het tweede bedrijf plaatste Djokovic op 2-2 een break dankzij enkele fraaie winners. Op 5-3 werd Nadal nogmaals gebroken, hetgeen hem de wedstrijd kostte.

Het was de 46e ontmoeting tussen Nadal en Djokovic; beide meervoudige Grand Slam-winnaars houden elkaar nu precies in evenwicht met 23 overwinningen.

Rojer

Rojer en Tecau versloegen in de halve finale de Amerikaanse topfavorieten Mike en Bob Bryan met 6-4 en 6-4.

Het duel tussen de nummers een en twee van de plaatsingslijst gold direct als een strijd om de eerste plek op de wereldranglijst. Dankzij de overwinning weten Rojer en Tecau zich zeker van die positie aan het einde van het tennisjaar.

"Dit is heel cool, met zoveel familieleden en vrienden die erbij zijn'', genoot Rojer van het moment waarop zij de award als lijstaanvoerders overhandigd kregen.

Het Nederlands/Roemeense duo neemt het zondag in de finale op tegen Rohan Bopanna en Florin Mergea. De tennissers uit India en Roemenië waren in de halve finale met 6-4 en 6-2 te sterk voor de Kroatisch/Braziliaanse combinatie Ivan Dodig en Marcelo Melo, die vorig jaar nog verliezend finalist waren bij de ATP World Tour Finals.

"We zijn zo blij, maar we moeten nu snel de knop weer omzetten", zei Tecau. "We moeten nu tegen Florin, mijn landgenoot. Dit is heel mooi voor ons land. We hebben erg veel zin om de finale te spelen."